Z trosky bojovník

Vstúpte do vysoko špecializovanej ordinácie doktora Woodroofa. Ten kovboj za stolom, ktorý vzdialene pripomína Matthewa McConaugheyho, to tu vedie. Muž v extravagantných ženských šatoch, ktorý pri veľkej dávke predstavivosti vyzerá ako Jared Leto, je jeho asistent a spoločník. Hoci by sa mohlo zdať, že takto sa začína nejaká pekne uletená komédia, v skutočnosti možno chvíľami nebudete mať ďaleko od sĺz. Kovboj a transsexuál totiž bojujú o životy - nielen o svoje, ale tiež o životy všetkých, ktorí sú HIV pozitívni a nemôžu sa legálne dostať k účinným liekom.

20.02.2014 07:00
Klub poslednej nádeje Foto:
Pre tieto úlohy by sa iste mnohí herci dokázali pobiť. Jared Leto (vľavo) a Matthew McConaughey sú však vo filme Klub poslednej nádeje správnymi mužmi na správnom mieste.
debata

Neznámy nepriateľ

Známe príslovie vraví „poznaj svojho nepriateľa“. Vírus HIV sa v 80. rokoch zakrádal svetom ako zákerný nepriateľ, o ktorom sa vedelo len veľmi málo. Azda len hojne rozšírený omyl, že ide výlučne o chorobu homosexuálnych mužov. Nič iné o HIV či AIDS nevedel ani Ron Woodroof – homofób, elektrikár, náruživý pijan a feťák a tiež jazdec rodea z Dallasu. Až do chvíle, keď sa po malom pracovnom úraze dostal do nemocnice, kde túto tajomnú „chorobu teplošov“ objavili priamo v jeho krvi. Tragickú správu miestny lekár ešte okorenil nelichotivou prognózou – Ron by si mal usporiadať svoje pozemské záležitosti, kým je ešte čas, ostáva mu totiž posledných 30 dní života.

Najprv tomu nechce veriť, pokúša sa zlú správu odohnať tak, ako mu to vždy išlo najlepšie – fľaškou, „koksom“ a lacnými spoločníčkami. Potom sa však aj v takej neriadenej strele, akou je Ron, ozýva pud sebazáchovy. Možnosti sú však značne obmedzené. Jedinou chabou slamkou, ktorej by sa topiaci Ron mohol chytiť, je dosiaľ neschválená liečba s hrozivými vedľajšími účinkami. Potom zistí, že za hranicami Spojených štátov existujú aj iné možnosti – lieky, ktoré chorým dokážu skvalitniť aj predĺžiť život často o celé roky. Z prvotného nápadu zachrániť seba samého čoskoro vzniká výborný biznis plán. Veď kto by nebol ochotný siahnuť trochu hlbšie do vrecka, keď ide o život?

Nepravdepodobný hrdina

Klub poslednej nádeje je trpkou aj úsmevnou, ale predovšetkým inšpiratívnou cestou do duše jedného veľmi nepravdepodobného hrdinu. Z poľutovaniahodnej trosky sa pred našimi zrakmi, paradoxne práve pod tlakom smrteľnej choroby, stáva muž hodný úcty aj obdivu. Muž, ktorý na ceste za prežitím prekoná nielen vlastné zlozvyky, ale aj predsudky. Hoci sa rozhodne obchádzať zákony pre vlastný úžitok, čoskoro sa stáva baštou záchrany pre desiatky chorých a keď bojuje, bojuje za všetkých. Aj keď ide o takmer neuveriteľný príbeh, vychádza zo skutočnosti. Prijať ho divákovi pomôže najmä strhujúci výkon Matthewa McConaugheyho, ktorý pre rolu drasticky schudol a iste tiež veľa študoval – svojho hrdinu aj problematiku HIV. O pozornosť diváka sa však takmer rovným dielom musí podeliť s Jaredom Letom, ktorý svojho tragikomického hrdinu Raymonda/Rayonu stvárňuje s prekvapujúcou nehou, vtipom aj dojemnou gráciou. Obaja herci sú za svoje výkony nominovaní na Oscara a dá sa predpokladať, že sa niektorému z nich aj ujde.

Film je celkom pohlcujúci, najmä keď sa s jeho hrdinami a ich utrpením zoznamujeme a sledujeme ich húževnatú snahu poraziť zákony pravdepodobnosti. Posledná tretina, ktorá je už skôr faktografickým záznamom Woodroofovho boja s legislatívou, má už silných momentov pomenej. Pocit povinnej jazdy sála aj z postavy chápavej doktorky Saksovej (Jennifer Garner), ktorá síce vyvažuje pomer síl aj prevahu mužských postáv, no samotný dej nikam neposúva. Z celej snímky vám však okrem silnej témy i tak v pamäti ostanú najmä vynikajúce herecké výkony McConnaugheyho a Leta. Práve oni tento film povyšujú na výnimočný zážitok.

Hodnotenie Pravdy: 4 hviezdičky z 5

Klub poslednej nádeje / USA 2013 / réžia: Jean-Marc Vallée / scenár: Craig Borten, Melisa Wallack / hrajú: Matthew McConaughey, Jared Leto, Jennifer Garner a iní / dátum slovenskej kinopremiéry: 20. február

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Dallas Buyers Club #Matthew McConaughey #Jared Leto #Oscar 2014 #Klub poslednej nádeje