Prichádza to najlepšie z francúzskeho filmu

Francúzsky film je silným a unikátnym pojmom nielen v rámci európskej, ale tiež celosvetovej kinematografie. Veľkej obľube sa dlhodobo teší aj u slovenských divákov, a to najmä na klubovej úrovni.

22.02.2014 16:00
47-creme de la creme Foto:
Jednou z premiér prehliadky Crème de la Crème bude aj film 17 dievčat. Je o tehotných tínedžerkach.
debata

Milovníci francúzskeho filmu sa už od 6. marca môžu tešiť na nultý ročník nesúťažnej prehliadky toho najlepšieho, čo sa za posledné roky v krajine galského kohúta urodilo. Prehliadka má príznačný názov Crème de la Crème, a hoci sa bude odohrávať prevažne v Bratislave, na svoje si prídu aj filmoví nadšenci v ďalšej jedenástke slovenských miest.

Od humoru k experimentom

Ťažko si predstaviť medzinárodný filmový festival, na ktorom by sa neobjavil aspoň jeden zástupca francúzskej kinematografie. Týždeň francúzskeho filmu so sugestívnym názvom Crème de la Crème prinesie francúzskych filmov hneď dvadsaťosem.

Podujatie, ktoré spoluorganizujú Francúzsky inštitút na Slovensku a distribučná spoločnosť Film Europe, sa síce nehonosí prestížnou súťažou či účasťou zahraničných hostí, takmer tri desiatky filmov v jeho programovej ponuke však sľubujú vcelku reprezentatívny cinefilský zážitok. „Vo svojom portfóliu máme naozaj štedré zastúpenie francúzskych filmov, a hoci mnohé z nich už na Slovensku premiéru mali, uvádzané boli často len na pôde festivalov alebo kinami len letmo preleteli. Práve z nich sme sa rozhodli koncipovať gro tejto prehliadky,“ vraví riaditeľka kinodistribúcie Film Europe Eva Ujlakyová.

Organizátori sa rozhodli jednotlivé filmy v programe prehliadky usporiadať tematicky. Vznikla tak pätica sekcií s názvami Vážnosť humoru, Vyhradené pre lásku, Rebélia, Skutočný príbeh a Experiment.

Šesť premiér

Crème de la Crème ponúkne okrem už osvedčených snímok aj šesť titulov, ktoré slovenskí diváci v rámci jeho dramaturgie uvidia celkom po prvý raz. Jedným z nich je aj komédia z prostredia Tour de France s názvom Veľké preteky, ktorú premietnu aj v rámci slávnostného otvorenia festivalu. Slovenskú premiéru bude mať takisto snímka Moja vlasť, ktorá figurovala aj v oficiálnom výbere Medzinárodného filmového festivalu v Cannes 2013. Je príbehom mladého alžírskeho prisťahovalca, ktorý vo Francúzsku hľadá svoju novú identitu. Medzi premiérami je aj revolučná dokudráma Operation Libertad, podmanivé roadmovie s Moliérom na bicykli, historická dráma Hvezdár či bizarný príbeh skupinky tehotných tínedžeriek 17 dievčat.

Bratislavská časť prehliadky, ktorá prebehne od 6. do 12. marca, počíta s piatimi až šiestimi premietaniami denne. Diváci by tak s dostupnosťou vstupeniek či vyberaním vhodného času nemali mať problém. Projekcie prebehnú na pôde Pisztoryho paláca, teda vo dvoch kinosálach Kina Film Europe, a organizátori sľubujú, že návštevníci palác uvidia v dosiaľ nevídanej tematickej výzdobe. Následne sa v mesiacoch marec a apríl uskutočnia výberové prehliadky aj v ďalších slovenských mestách.

Svoj program prehliadka Crème de la Crème zverejňuje postupne, po viac informácií môžete zablúdiť napríklad aj na jej stránku na sociálnej sieti Facebook.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #filmový festival #Crème de la Crème #francúzsky film