Ceny Český lev ovládol Horiaci ker, prepísal históriu!

Až so štrnástimi nomináciami mieril do boja o sošky Českého leva projekt televízie HBO Horiaci ker. Napokon prepísal históriu vyhlasovania cien a získal jedenásť trofejí.

22.02.2014 22:22
Horiaci ker Foto:
Záber z filmu Horiaci ker, ktorý ovládol vyhlásenie cien Český lev.
debata (4)

Medzi nimi nechýbala ani tá najcennejšia – teda Český lev pre najlepší film roka. Režisérka Agniezska Holland, ktorá sa pre pracovné povinnosti nemohla na ceremoniáli zúčastniť, sa stala tiež víťazkou režisérskej kategórie. Horiaci ker si pripísal na konto aj ceny za najlepší strih, zvuk, kostýmy, masky či scenógrafiu a hudbu, kameru a scenár.

Herečka Jaroslava Pokorná sa stala najlepšou herečkou vo vedľajšej úlohe. Nominovaná Táňa Pauhofová však nomináciu nepremenila. Slovensko sa však môže tešiť vďaka kameramanovi Martinovi Štrbovi – odmenenému práve za prácu na Horiacom kere. Zaujímavosťou je, že Štrba bol nominovaný dvakrát – aj za kameru vo filme Líbanky.

V hlavnej ženskej kategórii zabodovala Petra Špalková s výkonom vo filme Jako nikdy. Snímka režiséra Zdeňka Tyca priniesla Českého leva aj hercovi v hlavnej úlohe Jiřímu Schmitzerovi. Vo vedľajšej úlohe zabodoval Jiří Lábus s výkonom vo filme Klauni. Najlepším dokumentom roka sa stala snímka Šmejdi od Sylvie Dimákovej.

Triumf Horiaceho kra, ktorý v trojdielnej verzii vysielala televízia HBO, ale ktorý sa neskôr dostal aj do vybraných kín v Česku, prepísal históriu vyhlásenia Českých levov. Získal totiž o jednu trofej viac ako v roku 1997 film Je třeba zabít Sekala.

Galavečer v pražskom Rudolfíne moderoval herec a moderátor Marek Eben a predstavili sa počas neho mnohé známe osobnosti českej, ale aj slovenskej filmovej scény. Jednotlivé momenty večera 21. ročníka Českého leva sprevádzali svojím vystúpením členovia Českej filharmónie pod vedením dirigenta Jiřího Bělohlávka.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #rekord #Horiaci ker #Český lev #11 cien #Jaroslava Pokorná #Martin Štrba