Akú moc majú médiá? Posvietia si na ne 4 Živly

Filmový seminár 4 Živly sa tento rok už po tretí raz predstaví okrem štandardnej letnej aj v skrátenej zimnej edícii. Trojdňový filmový sviatok sa v Banskej Štiavnici začína už v piatok a jeho ústrednou témou bude tentoraz moc médií. Aktuálna problematika tvorí spojivo medzi filmovými projekciami, ktoré seminár ponúkne - za všetky spomeňme oceňovaný český dokument Show!, psychedelický Videodrom Davida Cronenberga či jeden z posledných filmov, v ktorých si pred svojou smrťou stihla zahrať Romy Schneiderová, Smrť v priamom prenose. No 4 Živly už tradične nie sú len o samotných projekciách, ale aj o atraktívnych aj nevšedných diskusiách či prednáškach.

25.02.2014 16:35
32-4zivly 1 Foto:
Harvey Keitel a Romy Schneiderová v snímke Smrť v priamom prenose.
debata

Reklama, propaganda, bulvár

„Nedôvera k informáciám servírovaným masmédiami najrôznejšieho druhu, vytváranie alternatívnych informačných kanálov s obmedzenou životnosťou či dôveryhodnosťou a bazírovanie na princípoch ochrany súkromia sa v posledných rokoch presunuli z ,undergroundu‘ do ,mainstreamu‘,“ vysvetľujú na svojej webovej stránke organizátori 4 Živlov, prečo sa rozhodli venovať práve tejto téme program zimného vydania svojho podujatia. Otázka dôveryhodnosti či, naopak, manipulatívnosti médií a všetko, čo s takouto sprostredkovanou realitou súvisí, rezonuje prakticky v každej časti jeho zaujímavej dramaturgie.

Filmový program 4 Živlov je aj napriek ich len trojdňovému trvaniu mimoriadne pestrý. Už v piatok sa napríklad v Kine Akademik bude premietať čílska snímka NO, ktorá sa s nadhľadom, no výstižne pozerá do zákulisia reklamného biznisu 80. rokov minulého storočia. Predávať sa pritom nebude žiadna Coca-Cola, ale hneď demokracia. Film bol vlani čílskym zástupcom v boji o Oscara pre najlepší cudzojazyčný film. V ten istý večer sa premietne aj pozoruhodný český dokument Show!, v ktorom režisér Bohdan Bláhovec približuje spôsob, akým funguje povestný český bulvár. Večer možno zakončiť napríklad v neďalekom Art Kafe na Veľkom filmovom kvíze.

Vízie nejasnej budúcnosti

V sobotu na 4 Živloch môžete zistiť, akú úlohu zohrával film v službách fašistického slovenského štátu (pásmo Film ako propaganda), aké to je, keď médiám prestane dôverovať ich zamestnanec nasadený vo vojnovom konflikte (film Medium Cool z roku 1969) či nahliadnuť do paralelného sveta, kde človeka dokážu médiá natoľko pohltiť, že stratí pojem o realite (Videodrom, 1983). V nedeľnom programe zaujme napríklad vizionárska predzvesť formátu reality šou v snímke Smrť v priamom prenose (1980) alebo príbeh ambiciózneho aj kontroverzného projektu Google books v snímke Google a Svetový mozog (2013).

Dobrý film v divákovi iste prebúdza mnohé otázky. Na 4 Živloch si ich nemusí nechávať pre seba. Priestor podebatovať o téme seminára dostanú jeho účastníci hneď niekoľkokrát – napríklad aj pri stretnutiach s Vukom Cosicom, ktorý sedem rokov v Slovinsku viedol predvolebnú kampaň na internete, alebo šéfredaktorkou nemeckého portálu Netz-gegen-Nazis.de  (Antinacistická sieť) Simone Rafaelovou. Viac o zimnom seminári 4 Živly zistíte na jeho webovej stránke www.4zivly.sk.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #banská štiavnica #4 Živly #Smrť v priamom prenose