Oscarová noc bude napínavá, šance favoritov sú vyrovnané

Odovzdávanie najprestížnejších svetových ocenení v oblasti kinematografie je už za rohom. Oscarová noc sa v losangelskom Dolby Theatre uskutoční v noci z nedele na pondelok, teórie, stávky či špekulácie týkajúce sa jej pravdepodobných víťazov teda práve vrcholia. Niektoré z nich vyzerajú celkom fundovane, iné aspoň pobavia. Väčšina sa však zrejme zhodne na tom, že tohtoročné Oscary budú vyrovnaným súbojom snímok Gravitácia, 12 rokov otrokom a Špinavý trik.

01.03.2014 12:00
Ellen DeGeneresová Foto:
Oscarový ceremoniál tento rok moderuje Ellen DeGeneresová.
debata

Favorit? Víťaz najlepšieho strihu

Zaručených spôsobov, ako predpovedať, kto v nedeľu získa zlaté sošky, je viac ako dosť. Jedni porovnávajú s výsledkami cien BAFTA či Zlatých Glóbusov, druhí sa spoliehajú skôr na matematickú pravdepodobnosť. Magazín Slate napríklad na svojej webovej stránke ponúka kurióznu „čo ak“ kalkulačku, ktorá by podľa víťazov menej prestížnych kategórií vyhlasovaných na začiatku ceremoniálu mala byť schopná vypočítať, kto získa najlukratívnejšiu oscarovú trofej – cenu pre najlepší film. Kalkulačka pracuje údajne s výsledkami oscarových štatistík za posledných 40 rokov a prekvapujúcovo odhaľuje, že najväčšiu šancu stať sa titulom roka má snímka, ktorá získa tiež Oscara za strih.

Dôležitým ukazovateľom je podľa iných teoretikov voľba cechov filmových tvorcov a hercov pri ich vlastných oceneniach, ako sú Screen Actors Guild Awards, Directors Guild Awards a ďalšie. Rozhodujú o nich totiž do veľkej miery tí istí ľudia ako neskôr o Oscaroch. Posledný rok sa však preferencie akademikov ukázali byť veľmi nejednoznačné, a tak je tiež vysoko nepravdepodobné, že by sa o víťazoch hlavných kategórií rozhodlo už v prvom kole oscarového hlasovania. Titul, ktorý uspeje v kategórii najlepší film, bude teda nakoniec zrejme skôr výsledkom konsenzu než suverénnym víťazom.

Viacerí adepti ešte na Slovensko nedorazili

Svojským ukazovateľom sú každoročne aj kurzy stávkových kancelárií. Najmenším rizikom je podľa nich investovať do šancí drámy 12 rokov otrokom, najviac by, naopak, zarobili odvážlivci, ktorí by si stavili na víťazstvo komédie Vlk z Wall Streetu. Ale stávkari sa niekedy riadia viac srdcom ako rozumom – kým kurz dáva najvyšší kredit v súťaži o hlavnú mužskú hereckú trofej Matthewovi McConaugheymu, stávkujúci hromadne preferujú Leonarda DiCapria. V kategórii žien sa už však obe skupiny zhodnú na úspechu Cate Blanchettovej.

Slovenský divák to má s odhadmi už tradične o čosi ťažšie. Nie všetky zo snímok, ktoré sa môžu popýšiť oscarovými nomináciami, už totiž stihli do slovenských kín doraziť. Romantická dráma Spika Jonzeho Ona, v ktorej Joquin Phoenix stvárnil osamelého muža zamilovaného do operačného systému, je nominovaná hneď v piatich kategóriách. Slovenskú premiéru bude mať až 27. marca. Film Alexandra Payna Nebraska, ktorý akademici nominovali v šiestich kategóriách, dokonca slovenský divák uvidí až koncom mája. Dvojnásobne nominovaný film Vnútri Llewyna Davisa z dielne slávnych bratov Coenovcov však príde do kín už na budúci týždeň, rovnako ako britská Philomena nominovaná v štyroch kategóriách.

Nech už v tohtoročnom vyrovnanom súboji o Oscary zvíťazí ktokoľvek, už teraz v ňom môžeme vyzdvihnúť niekoľko zaujímavých trendov. Okrem drám s tradične silnou oscarovou tematikou sa totiž do boja o zlato stále výraznejšie zapájajú aj takzvane odľahčené žánre. Medzi favorizovanými adeptmi sú tak hneď dve komédie (Špinavý trik, Vlk z Wall Street) a tiež jedno science fiction (Gravitácia). Špinavý trik a Gravitácia majú dokonca remízu v rekordnom počte desiatich nominácií.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ellen DeGeneres #filmové ceny #Oscar 2014 #favoriti