Oscarový film roka je 12 rokov otrokom, sošku má aj Blanchett či Nyong'o

Noc, ktorá vo filmovom priemysle, značí veľa. Noc oscarových ocenení, jedna z najsledovanejších a najočakávanejších. Má svojich víťazov.

03.03.2014 05:59
Víťazi tohtoročných hereckých kategórií -... Foto: ,
Víťazi tohtoročných hereckých kategórií - zľava: Matthew McConaughey, Cate Blanchett, Lupita Nyong'o a Jared Leto.
debata (4)

V Los Angeles sa konal už 86. ročník cien Americkej filmovej akadémie, v počte získaných cien ho ovládol sci-fi triller Gravitácia, ktorý priniesol sošku aj režisérovi Alfonsovi Cuarónovi. Dohromady má tento film s nákladným rozpočtom sedem cenných pozlátených sošiek. V hereckých kategóriach, azda tých najsledovanejších, dominovali však snímky celkom iného, omnoho komornejšieho charakteru. Filmom roka sa stala dráma 12 rokov otrokom podľa skutočného príbehu slobodného muža tmavej pleti, ktorého predali do otroctva.

Víťazi tohtoročných hereckých kategórií -...
Herečka Cate Blanchett ďakuje za cenu, ktorú...
+29Herec Matthew McConaughey získal cenu za výkon...

Azda najpredpovedanejším Oscarom večera bola soška pre Cate Blanchettovú za výkon vo filme Jasmínine slzy. A členovia akadémie neprekvapili – sošku naozaj získala (a zaslúžene) austrálska rodáčka. Hoci je to pre ňu už druhý Oscar, nadšenie po ohlásení jej mena bolo očividné. „Posaďte sa, ste už starí na to, aby ste stáli,“ chlácholila kolegov, ktorí jej venovali potlesk postojačky. Očarujúca dáma v róbe Armani Privé nezabudla poďakovať ani Woodymu Allenovi – a to aj napriek tomu, že okolo režiséra sa momentálne v USA rieši kauza obvinenia zo zneužívania, ktoré voči nemu vzniesla adoptívna dcéra Dylan Farrow.

Herec Matthew McConaughey si odniesol domov sošku za výkon vo filme Klub poslednej nádeje. Pre rolu zhodil 23 kíl, ale to rozhodne nebol jediný atribút, ktorým uchvátil kritikov aj divákov po celom svete. Štyridsiatnik, ktorý momentálne žiari aj v seriáli Temný prípad, presvedčil skutočne uveriteľným výkonom a ponorením sa do charakteru postavy Rona Woodrufa.

Kenská herečka Lupita Nyong'o v róbe Prada,...
Nádherná Cate Blanchett v róbe Armani Privé.
+69Herec Brad Pitt a jeho životná partnerka...

Bola to možno zaujímavá zhoda náhod, že prvá a zároveň aj posledná cena (pred vyhlásením filmu roka) patrila snímke Klub poslednej nádeje. Okrem McConaugheyho sa totiž mohol tešiť aj jeho kolega Jared Leto ako najlepší herec vo vedľajšej úlohe. Akademici mu Oscara prisúdili za stvárnenie transexuála chorého na AIDS. Frontman kapely 30 Seconds to Mars sa divákom prihovoril veľmi dojemnou rečou. Nezabudol na ľudí chorých na vírus HIV a tiež vyjadril podporu párom rovnakého pohlavia, ktoré túžia po láske.

Herečka Cate Blanchett ďakuje za cenu, ktorú... Foto: Reuters, LUCY NICHOLSON
Cate Blanchett Herečka Cate Blanchett ďakuje za cenu, ktorú jej priniesol výkon vo filme Jasmínine slzy.

Najvrúcnejšie venovanie však z jeho úst znelo na adresu mamy, ktorá ho spoločne s bratom sprevádzala na ceremoniál. „V roku 1971 bolo jedno dievča, tehotné, vyhodili ho zo školy. Bola to slobodná matka, ale urobila všetko preto, aby svojim deťom dala maximum a povzbudzovala ich v tom, aby boli tvorivé a naučila ich tvrdo pracovať. Tá žena je tu dnes so mnou. Ďakujem mami, že si ma naučila snívať,“ dojal Leto nielen svoju mamu, ale aj divákov v sále.

Lupita Nyong'o ďakuje za ocenenie Oscar v... Foto: Reuters, LUCY NICHOLSON
Lupita Nyong'o Lupita Nyong'o ďakuje za ocenenie Oscar v kategórii najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe.

Rovnako silné emócie však prinieslo aj víťazstvo pomerne neskúsenej herečky Lupity Nyong'o. Dáma z Kene, ktorá zažiarila v dráme 12 rokov otrokom a ktorú do filmu vybrali z tisícky uchádzačiek, neverila vlastným ušiam, keď Christoph Waltz ohlásil jej meno. Nasledovali minúty gratulácií a objímania sa s kolegami z oceňovanej snímky. „Chcela by som vzdať hold duchu Patsey, za to, ako ma počas práce na filme viedla,“ odkázala na adresu postavy otrokyne v dráme Steva McQueena.

Hoci McQueenovi vyfúkol cenu už spomenutý Cuarón, záverečným víťazstvom filmu 12 rokov otrokom sa aj tak prepisovala história. Stalo sa vôbec prvýkrát v 86-ročnej histórii cien akadémie, že najlepším filmom roka sa stala snímka od režiséra tmavej pleti. „Každý si zaslúži žiť, nielen prežívať. To je najdôležitejšie posolstvo Solomona Northupa. Venujem túto cenu všetkým ľuďom, ktorí zažili otroctvo. A 21 miliónom ľudí, ktorí aj v súčasnosti trpia ako otroci,“ apeloval v ďakovnej reči očividne dojatý McQueen, ktorý mal po boku aj herca a zároveň producenta filmu Brada Pitta a celé osadenstvo prítomné v priestoroch Dolby Theatre.

Herec Matthew McConaughey získal cenu za výkon... Foto: Reuters, LUCY NICHOLSON
Matthew McConaughey Herec Matthew McConaughey získal cenu za výkon vo filme Klub poslednej nádeje.

Mexičan Cuarón nezabudol v ďakovnej reči na svojich spolupracovníkov a trofej venoval okrem iných aj hlavnej hrdinke – herečke Sandre Bullockovej. „Sandra, ty si Gravitácia. Si srdce a duša toho filmu a tak dobrého človeka som snáď ešte nepoznal,“ uviedol Cuarón. Hoci herečka vyšla v nedeľu večer naprázdno, smutná byť nemusí. Najnovšie správy z Hollywoodu totiž tvrdia, že Bullock na filme zarobí takmer 70 miliónov dolárov. So štúdiom mala totiž zmluvu na podiel z tržieb a okrem 20 miliónového honoráru by mohla z celosvetových tržieb, ktoré dosiahli sumu 750 miliónov, získať ďalších 50.

Celkom naprázdno vyšiel z nedeľňajšieho vyhlásenia cien film Špinavý trik od režiséra Davida O. Russella, ktorý do boja vstupoval až s desiatimi nomináciami. Domov si neodniesol ani jednu sošku. Mnohí filmoví fanúšikovia pritom pri obrazovkách vyčkávali na scenáristické kategórie. Súboj Woodyho Allena (Jasmínine slzy) a Davida O. Russella (Špinavý trik), ktorých mnohí filmoví nadšenci považovali za najväčších favoritov na zisk sošky za pôvodný scenár, vyhral celkom iný nominovaný – Spike Jonze. Prvého Oscara mu vyslúžil scenár k filmu Ona. Na poli adaptovaných scenárov zabodoval kedysi scenárista sitkomov John Ridley, ktorý je podpísaný pod scenárom oscarových 12 rokov otrokom. Vďaka nemu si snímka pripísala na konto dohromady tri trofeje. Bez sošky domov odchádzal aj Vlk z Wall Street s piatimi nomináciami.

Moderátorka Ellen DeGeneres vystriedala počas... Foto: Reuters, LUCY NICHOLSON
Ellen DeGeneres Moderátorka Ellen DeGeneres vystriedala počas večera niekoľko kostýmov.

V technických kategóriách sa podľa očakávania darilo najviac už spomenutej Gravitácii. Podľa predpokladov si sci-fi od mexického režiséra Alfonsa Cuaróna odnieslo cenu v kategórii najlepšie vizuálne efekty či najlepší strih. Sošku Oscara získal 50-ročný kameraman Emmanuel Lubezki aj pomerne neskúsený hudobný skladateľ Steven Price, ktorý k tejto technicky výnimočnej snímke zložil hudobný sprievod. Gravitáciu odmenila akadémia aj v kategóriách Najlepší zvuk a strih zvuku. V kategórii najlepších kostýmov zabodovala Catherine Martin – manželka režiséra Baza Luhrmana, ktorá sa postarala o prípravu garderóby v jeho filme Veľký Gatsby. Práca na tejto snímke priniesla Martinovej aj druhú sošku večera – za najlepšiu výpravu. V prípade masiek zabodoval Klub poslednej nádeje.

Najlepším cudzojazyčným filmom roka sa stala talianska Veľká nádhera od režiséra Paola Sorrentina. Animovaný film roka je podľa akademikov Frozen.

O moderovanie slávnostného ceremoniálu sa druhýkrát postarala moderátorka Ellen DeGeneres. Ponúkla niekoľko skutočne vtipných momentov a dokonca vďaka nej na chvíľu skolaboval Twitter. Hviezda sa totiž v hľadisku odfotografovala s oscarovými nominantmi a vyzvala na zdieľanie fotografie. Záber prekonal aj zdieľanie fotografie Barracka Obamu, ktorá doposiaľ držala rekord.

Ocenení 86. ročníka cien Americkej filmovej akadémie:

Film roka – 12 rokov otrokom
Herec v hlavnej úlohe – Matthew McConaughey (Klub poslednej nádeje)
Herečka v hlavnej úlohe – Cate Blanchett (Jasmínine slzy)
Herec vo vedľajšej úlohe – Jared Leto (Klub poslednej nádeje)
Herečka vo vedľajšej úlohe – Lupita Nyong'o (12 rokov otrokom)
Najlepšia réžia – Alfonso Cuarón (Gravitácia)
Najlepší adaptovaný scenár – John Ridley (12 rokov otrokom)
Najlepší pôvodný scenár – Spike Jonze (Ona)
Najlepší animovaný film – Frozen
Najlepší dokumentárny film – Twenty Feet from Stardom – réžia: Morgan Neville
Najlepší cudzojazyčný film – Veľká nádhera od Paola Sorrentina
Najlepšie masky – Klub poslednej nádeje (Adruitha Lee, Robin Mathews)
Krátky animovaný film – Mr. Hublot (Laurent Witz, Alexandre Espigares)
Najlepšie špeciálne efekty – Gravitácia (Timothy Webber, Chris Lawrence, David Shirk, Neil Corbould)
Najlepší mix zvuku – Gravitácia (Skip Lievsay, Niv Adiri, Christopher Benstead, Chris Munro)
Najlepší strih zvuku – Gravitácia (Glenn Freemantle)
Najlepší strih – Gravitácia
Najlepšia kamera – Gravitácia (Emmanuel Lubezki)
Najlepšia výprava – Veľký Gatsby (Catherine Martin, Beverley Dunn)
Najlepšie kostýmy – Veľký Gatsby (Catherine Martin)
Najlepšia hudba – Gravitácia (Steven Price)
Najlepšia filmová pieseň – Let it go (Kristen Anderson-Lopez, Robert Lopez)

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Cate Blanchett #ceremoniál #Matthew McConaughey #12 rokov otrokom #Jared Leto #Oscar 2014 #Alfonso Cuarón #Lupita Nyong´o #film roka