Festival Hory a mesto prinesie viacero zahraničných filmov

Medzinárodný festival horského filmu a dobrodružstva s názvom Hory a mesto prinesie viacero zahraničných filmov. Program podujatia, ktoré sa bude konať od 2. do 6. apríla v bratislavskom Auparku, je prepojený s výberom snímok z Vancouver International Mountain Film Festivalu.

05.03.2014 09:00
web HORY Foto:
Diváci sa môžu tešiť aj na film The Road from Karakol (2013) o lezcovi a dobrodruhovi menom Kyle Dempster, ktorý išiel sám na bicykli naprieč Kirgizskom.
debata

Obidve akcie spája ich spoluzakladateľ a programový riaditeľ Alan Formánek. „Vancouverské publikum najvďačnejšie reaguje na filmy, ktorú sú autentické, s osobným zainteresovaním hlavných hrdinov. Túto kvalitu filmov oceňujú diváci na celom svete. Autenticita a pravdivosť sú korením horského filmu,“ povedal Formánek. „Základnú štruktúru filmovej prehliadky Hory a mesto už tradične tvoria bloky Zem, Skala, Voda, Vzduch, Sneh a Bicykle. Výber filmov, ktoré zvíťazili vo Vancouveri alebo sa stretli s pozitívnym záujmom publika, koncipujeme aj podľa toho, aby zapadali do spomínanej štruktúry,“ dodala dramaturgička festivalu Natália Bokníková.

Návštevníci a návštevníčky podujatia sa môžu tešiť napríklad na film The Road from Karakol (2013) o lezcovi a dobrodruhovi menom Kyle Dempster, ktorý išiel sám na bicykli naprieč Kirgizskom. Alan Formánek dielo vyzdvihol pre „pravú dobrodružnosť a neštylizovanosť“. Ďalším lákadlom môže byť The Crossing (2013). Zážitky dvoch Austrálčanov, ktorí so svojpomocne vyrobenými kajakmi na kolesách cestovali naprieč kanadským Viktóriiným ostrovom, ocenili vo Vancouveri v kategórii Najlepší dobrodružný film. Do programu 15. ročníka festivalu sa dostali tiež snímky ako napríklad Cave unicycling (2013), Reel Rock 8 (2013), Cascada (2013) či Mission Antarctique (2007).

Organizátori podujatia pozvali aj niekoľkých hostí. Tommy Caldwell, Silvia Vidal, Adam Pustelnik, Mára Holeček či Harald Philipp vystúpia s multimediálnymi prezentáciami. Kompletný program by mal byť známy v polovici marca.

Vybraný program podujatia sa po zastávke v Bratislave presunie do Prešova, Dolného Kubína, Žiliny a Zvolena.

debata chyba
Viac na túto tému: #filmový festival #Hory a mesto