Vychutnajte si Týždeň francúzskeho filmu

Už názov Crème de la crème naznačuje, že ide o ochutnávku toho najlepšieho z francúzskej kinematografie.

06.03.2014 12:13
47-creme de la creme Foto:
Jednou z premiér prehliadky Crème de la Crème bude aj film 17 dievčat. Je o tehotných tínedžerkach.
debata

Od štvrtka 6. marca až do 12. marca si diváci v Bratislave môžu vybrať z 22 francúzskych titulov, ktoré boli doteraz iba v limitovanej a festivalovej distribúcii. A tešiť sa môžu tiež na filmový bonbónik v podobe ďalších šiestich distribučných premiér.

Filmová prehliadka Týždeň francúzskeho filmu Crème de la crème bude počas siedmich dní prebiehať v Kine Film Europe v Pisztoryho paláci na Štefánikovej ulici 25 v Bratislave. V dvoch sálach paláca sa bude denne premietať päť až šesť filmov. Čaro ozajstnej filmovej atmosféry dodajú prehliadke historické priestory Pisztoryho paláca (bývalé Leninovo múzeum).

Špecialitou, ktorú pripravuje Film Europe Media Company pre návštevníkov Crème de la crème v Pisztoryho paláci, bude sprístupnenie Film Europe Channel, prvého európskeho televízneho kanála, ktorý uvádza výhradne európsku kinematografiu zo všetkých 50 krajín geografickej Európy. Diváci si tak budú môcť v prestávkach medzi filmami oddýchnuť v chillout room pri francúzskom filme, pretože počas Týždňa francúzskeho filmu bude i Film Europe Channel vysielať výhradne francúzske filmy. Cena jednorazového vstupného je 4€, zľavnené lístky pre študentov a seniorov budú za 2€. Permanentka na celú prehliadku bude stáť 15€ a zľavnená permanentka na celých sedem dní 11€. Prehliadka sa po uvedení v Bratislave presunie do ďalších dvanástich slovenských miest, v ktorých budú môcť záujemcovia o francúzsky film v marci a v apríli uvidieť niektoré z vybraných snímok.

Prehliadku v Bratislave otvorí 6. marca vzletná francúzska komédia Laurenta Tuela Veľké preteky, ktorá predstavuje príbeh splnených snov na Tour de France. Film uvidia diváci v slovenskej premiére. Projekcia bude prebiehať paralelne v kinosále Cinema City v Eurovea a v bratislavskom Kine Film Europe v Pisztoryho paláci o 19.00. V Kine Film Europe potom návštevníci spoznajú napríklad talentovanú Sylvie Testud nielen v úlohe herečky (Lurdy), ale aj ako režisérku jej debutového filmu Život tej druhej, v ktorom si hlavnú postavu zahrala očarujúca francúzska herečka Juliette Binoche. Prostredníctvom filmu S Moliérom na bicykli sa zas diváci vyberú na vizuálne podmanivú cestu malebným pobrežím Atlantiku a cez nekonvenčný príbeh tehotných tínedžeriek vo filme 17 dievčat zabudnú na vlastné problémy. Film Hvezdár zavedie divákov do 17. storočia na dvor cisára Rudolfa II. Habsburského, na ktorom sa astronóm a astrológ Johannes Kepler snažil pomocou jedného z prvých zostrojených ďalekohľadov hľadať na oblohe odpovede na otázky typu, či je Zem skutočne stredom vesmíru.

Premiéru bude mať film Mohameda Hamidiho, ktorý vo svojej filmovej prvotine Moja vlasť preniká prostredníctvom príbehu mladého emigranta k vlastným koreňom v Alžírsku. Film o prijatí a porozumení vlastnej identity, ktorý sa navyše hrá s diváckou predvídavosťou, sa dostal aj do oficiálneho výberu Medzinárodného filmového festivalu v Cannes 2013. Švajčiarska dokudráma Operation Libertad režiséra Nicolasa Wadimoffa sa vracia do revolučných 70. rokov plných nepokojov a teroristických útokov. Film zaznamenáva reakcie bežných ľudí a všeobecnú revolučnú atmosféru, cez ktorú približuje nekalé praktiky politikov a finančníkov. Snímka získala nominácie na švajčiarsku národnú cenu Swiss Film Prize v kategóriách Najlepší film, Najlepší scenár a Najlepší herec vo vedľajšej úlohe (Antonio Buíl).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #filmový festival #Crème de la Crème #francúzsky film