Kiná majú menej divákov, ale vyššie tržby i náklady

Časy, keď slovenskí diváci zaplatili za vstupné do kina desať, tridsať alebo päťdesiat korún, sú nenávratne preč. V súčasnosti sa totiž priemerná cena vstupného pohybuje nad 100 korún.

24.09.2008 12:04
Anna Friel - Bathory Foto:
V historickom rebríčku návštevnosti sa film Bathory drží zatiaľ na štvrtejpriečke. A je najúspešnejším slovenským filmom.
debata

Minulý rok bola 14-násobne vyššia ako v roku 1990. A návštevnosť kín päťnásobne nižšia. Kým rok po nežnej revolúcii zaplatili slovenskí diváci v priemere 7 korún za lístok do kina, vlani to podľa údajov Združenia prevádzkovateľov a pracovníkov kín SR bolo približne 103 korún (3,4 eura). Únia filmových distribútorov SR uvádza 101 korún. Návšteva kina v Českej republike stála diváka v priemere 94 českých korún, čo je 14-násobne viac ako v roku 1989.

„Situácia v roku 1990, keď bolo všetko oveľa lacnejšie, sa s tou súčasnou nedá porovnávať,“ vysvetľuje predseda Únie filmových distribútorov SR Ivan Sollár. „Teraz sú náklady na prevádzku kín také vysoké, že vstupné je stále nízke. Kedysi boli kiná komunálne, dnes treba platiť nájom, DPH, stúpli ceny energií, platy, všetko je drahšie.“ K tomu, že divák platí za vstupné do kina viac ako kedysi, prispel aj vznik viacsálových kín, ktoré premietajú za oveľa vyššie vstupné ako tie klasické. Napriek tomu sa tešia veľkému záujmu divákov. Moderné viacsálové kiná v nákupno-zábavných centrách si vlani na Slovensku vybralo viac ako 60 percent z tých, ktorí navštívili filmový stánok. Podobná situácia je aj v Česku.

Predsedníčka Združenia prevádzkovateľov a pracovníkov kín SR Mária Pichnarčíková pripomína, že suma, ktorú divák v priemere zaplatí za vstupné do klasických kín, zostáva asi na úrovni roku 2001, keď na Slovensku fungoval iba multiplex v bratislavskom Poluse. Diváci zaplatili vlani za vstupné do bežných kín v priemere 67 korún (2,2 eura), do viacsálových kín takmer raz toľko. Vzhľadom na to, že diváci čoraz viac uprednostňujú drahší typ filmových stánkov a počet týchto zariadení na Slovensku stále stúpa, dá sa predpokladať, že priemerná cena vstupného bude v budúcnosti naďalej rásť. Tento rok pribudlo päťsálové kino Cinemax v Prešove a v novembri ho doplní podobné zariadenie v Košiciach. Celkovo však počet slovenských kín klesá. Vlani dosiahol historické minimum, keď bolo v prevádzke iba 207 kín. Rok predtým ich fungovalo o osem viac, v roku 2000 to bolo 279 kín a v roku 1990 dokonca 703.

Z dlhodobého hľadiska klesá aj počet divákov. Vlani ich do kín prišlo 2,7 milióna, ale koncom deväťdesiatych rokov prekonávala ročná návštevnosť hranicu štyroch miliónov divákov, nehovoriac o takmer 14 miliónoch ľudí, ktorí prišli do kina v roku 1990. Pokles návštevnosti však nie je spojený s poklesom tržieb slovenských kín. Diváci v pokladniach nechávajú čoraz viac peňazí – vlani približne 280 miliónov korún (9,3 milióna eur), rok predtým dokonca 290 miliónov. Počas uplynulého roka zaznamenali výrazný úspech české kiná. Nielenže sa ich návštevnosť vyšplhala na úroveň roku 1994, ale zaznamenali aj najvyššie tržby v histórii. Takmer 13 miliónov divákov zaplatilo za vstupné viac ako 1,2 miliardy českých korún.

debata chyba