Bohdan Sláma: Deti nás vychovávajú k dospelosti

Spoločnou témou filmov Bohdana Slámu je hľadanie lásky a vzťahu k blízkym ľuďom. Ako hovorí v podtitule filmu Venkovský učitel každý niekoho potrebuje.

26.09.2008 14:14
Bohdan Sláma. Foto:
Režisér Bohdan Sláma.
debata

Filmy sú pre neho kusom života, ktorý môže len ťažko oddeliť sám od seba. „S každým filmom sa človek niečo dozvie nielen o svete, ale i sám o sebe,“ uviedol. Zrkadlo mu však nastavujú i deti.

„Deti nás vychovávajú k dospelosti a k pochopeniu ľudstva, nielen v tom, že dávajú nášmu žitiu zmysel, ale v tom, že mu nastavujú neúprosné zrkadlo a tým, že svojou sebeckou, niekedy bezškrupulóznou existenciou dávajú človeku pocítiť údel otroka, čo je pre každého človeka zaujímavá skúsenosť. Učia nás pokore,“ vysvetlil. Podľa Slámu sú deti pre spoločnosť univerzálni učitelia. Deti si zahrali hlavné úlohy vo filme Štěstí (2005), takmer dospelý chlapec, ktorý bol stále „veľkým dieťaťom“, zasa stvárnil jednu z hlavných úloh v snímke Venkovský učitel. V oboch prípadoch išlo o nehercov, ktorí pomohli Slámovi vyjadriť rôzne spôsoby nazerania na svet.

Kritici hovoria o Slámových filmoch Divoké včely (2001), Štěstí a Venkovský učitel ako o trilógii. Sláma síce priznáva, že majú podobnú tému, ale zároveň tvrdí, že ani ďalšie filmy by sa od nich veľmi nelíšili. „Tieto filmy spolu súvisia určite tým, že majú podobnú tému, a to je hľadanie lásky, hľadanie vzťahu k blízkym ľuďom. Postavy v našich filmoch to nemajú nikdy úplne jednoduché. Mňa tieto postavy a situácie zaujímajú, ale na druhej strane si myslím, že keď budem mať príležitosť nakrútiť ešte nejaký ďalší film, tak to oveľa odlišnejšie nebude. Preto radšej o trilógii nehovorím,“ vysvetlil Sláma.

Zuzana Bydžovská a Pavel Liška v hlavných...
Pavel Liška ako Venkovský Učitel.
+1Pavel Liška (vpravo) ako venkovský učitel a...
debata chyba