Kiná divákom chystajú porciu dokumentov

Slovenskí dokumentaristi robia v zahraničí dobrú službu tunajšej kinematografii. Slepé lásky Juraja Lehotského si odniesli cenu z Cannes a súťažili aj na festivale v Karlových Varoch.

30.09.2008 09:02
Posledná maringotka Foto:
Záber z filmu Posledná maringotka.
debata

Pred dvomi rokmi tu získal dve ceny Marko Škop s dokumentom Iné svety. Na festivaloch sa darí aj Pavlovi Barabášovi so svojimi cestovateľskými filmami. V kinách sa tento týždeň predstavia dve dokumentárne novinky. Prvou je francúzsky titul Zamilované zvieratá. A druhou slovenská snímka Posledná maringotka.

„Posledná maringotka je film o posledných kočovných komediantoch v strednej Európe,“ hovorí producentka Lívia Filusová. „Mapuje Slovensko, Česko, Maďarsko a Nemecko. Chceli sme túto tému sfilmovať, pretože ide o zanikajúci svet. Samotní predstavitelia snímky hovoria, že éra kočovných komediantov je na konci.“ Rozpočet filmu je 4 milióny korún (132 775,68 eur) a prispela naň Slovenská aj Česká televízia. Malý štáb pod vedením režiséra Petra Beňovského pritom nakrúcal vo všetkých spomínaných krajinách. „Na filme sú zaujímaví už samotní ľudia, o ktorých rozpráva. Tým, ako zmýšľajú a akú majú životnú filozofiu. V dnešnom svete konzumu zostali absolútne čistí. Človeku sa ani nechce veriť, že ešte niekto taký existuje,“ pokračuje Filusová. Producentka si myslí, že uviesť Poslednú maringotku do kín má zmysel, hoci priznáva, že je to risk, pretože dokumenty divákov príliš nelákajú. Slepé lásky ich síce nazberali viac ako 9-tisíc, čo je na dokument slušné číslo, ale sú aj tituly, ktorých návštevnosť sa počíta iba na stovky.

Okrem Poslednej maringotky, ktorú budú premietať od štvrtka a nasadia ju v jednej kópii, sa zrejme do konca roka nedostane do kín žiaden celovečerný slovenský dokument. Skala útočišťa a Afganské ženy za volantom síce stihnú svoju premiéru, ale bude to len jednorazová akcia. O tom, či sa neskôr začnú naozaj premietať v sieti kín, ešte nie je rozhodnuté. Závisí to aj od toho, či producent získa peniaze z ministerstva kultúry na výrobu filmových kópií.

Vo februári 2009 sa diváci dočkajú novej snímky režiséra Petra Kerekesa, ktorý mal pred štyrmi rokmi v kinách dokument 66 sezón. Jeho novinka Ako sa varia dejiny vzniká v rakúsko-slovensko-českej koprodukcii a rozpráva o svete vojenských kuchárov. Marko Škop, tvorca Iných svetov a producent Slepých lások, v súčasnosti pripravuje satirický dokument Osadné – Brusel – Osadné. Čaká ho ešte nakrúcanie scén, ktoré majú tvoriť finále snímky. Pôjde o stretnutie europoslancov s predstaviteľmi obce v dedine Osadné na východnom Slovensku. Premiéra filmu je plánovaná na prvý polrok 2009.

 
debata chyba