Barabáš opäť nakrúcal v Novej Guinei, aj keď sa tam vracať nechcel

Dobrodruh Pavol Barabáš svoj nový film Carstensz opäť nakrútil v Novej Guinei. Pritom sa tam po posledných skúsenostiach, ktoré skončili malarickým záchvatom, vrátiť nechcel.

05.10.2008 17:00
Pavol Barabáš Foto: ,
Filmár a cestovateľ Pavol Barabáš
debata

Nakoniec ho však známy český cestovateľ Rudolf Švaříček prehovoril, aby sa pokúsili zdolať najvyššiu horu Austrálie a Oceánie Carstensz. Film o novom dobrodružstve filmára a jeho priateľov bude mať premiéru v októbri.

„Pri jednom topení sa v bažine som si poškodil koleno, a keď som sa vrátil, išiel som na operáciu a povedal som si, že už nikdy v živote nebudem cestovať,“ spomínal na predposlednú návštevu Guiney filmár, ktorý divákom približuje adrenalínové dobrodružstvá z rôznych kútov sveta. „To bola dosť strastiplná cesta, lebo to bola dusná džungľa, sme sa borili v bažinách po kolená celé dni v malarických oblastiach,“ povedal Barabáš. Už o pol roka sa však na Guineu opäť nechal nahovoriť.

No kým v predchádzajúcej výprave, ktorú zachytil vo filme Pururambo, našiel kmene nedotknuté civilizáciou, na tretiu cestu ho zlákal ľadovec, ktorý bol cieľom výprav. Náročná však bola už samotná cesta k nemu, a tak aj tentoraz siahol na dno svojich možností. „Mňa veľmi mrzelo, že sa mi nepodarilo nakrúcať v kolmej džungli, v strmých svahoch, lebo som sa tak bál vytiahnuť kameru. Bol som rád, že sa držím nejakých korienkov,“ priznal dobrodruh, ktorý film nakrútil ešte v roku 2005 a pred pár dňami sa vybral za novými zážitkami do Afriky.

Členovia výpravy sa spúšťali aj nad búrlivou riekou. Jeden z nich, pražský primátor Pavel Bém, sa pri tom vyzliekol do naha, aby si oblečenie nezamočil. Bolo mu to zbytočné, keďže sa zakrátko v rieke aj tak vykúpal. Nebezpečenstvo na turistov číhalo aj od domorodcov, ktorých si najali ako nosičov. „V ich ponímaní je svet buď biely, alebo čierny, ste ich najväčší kamarát, ale zrazu sa to zmení na nepriateľstvo,“ poznamenal Barabáš.

I tentoraz dobrodruhovia ochutnali čosi zo „špecialít džungle“, z ktorých by sa bežnému Európanovi dvíhal žalúdok. Kým domorodci z filmu Pururambo im ponúkali ako „veľmi fajné“ vypasené červíky, ich susedia o niekoľko kilometrov ďalej si opekali črevá z chlpatého vačkovca kuskusa ako klobásky. „Na Guinei funguje jedno pravidlo, vy musíte to, čo vám ponúknu, prijať. Lebo to je najväčšia urážka, neprijať jedlo. A môžu to byť chrobáky, žaby, všetko, čo lezie, skáče, lieta,“ povedal cestovateľ.

Nepríjemné chvíle ďaleko od pohodlia domova však dobrodruhom spríjemnila gitara, ktorú vzali so sebou po prvý raz. „Tá veľmi v tých kritických chvíľach vedela kolektív povzbudiť a urobiť dobrú atmosféru,“ poznamenal Barabáš. Film zatiaľ v predpremiére videlo len niekoľko desiatok divákov pred pár dňami pod korunami stromov v bratislavskej Horárni Horský park a v septembri na festivale horských filmov v Poľsku, kde získal hlavnú cenu. Premiéru bude mať 13. októbra na Medzinárodnom festivale Horských filmov v Poprade a tiež v Česku na októbrovom festivale outdoorových filmov.

debata chyba