Áčko rozšírili o novú kategóriu Po deadline

Na festival študentských filmov Áčko prihlásili veľa snímok po určenom termíne, organizátori sa preto rozhodli pridať do programu ďalšiu kategóriu s príznačným názvom Po deadline.

06.10.2008 16:30
Áčko Foto:
Festival Áčko sa bude po prvý raz konať v priestoroch filmovej a hudobnej fakulty VŠMU.
debata

 „Ktokoľvek môže prísť a pustiť DVD so svojím filmom, ak je študent, alebo aspoň slovenský tvorca,“ uviedol na dnešnej tlačovej konferencii výkonný riaditeľ festivalu Ján Melikant. Do súťaže sa v danom termíne prihlásilo 125 krátkych filmov. Rozdelené sú do troch základných kategórií – hraná tvorba, dokumentárna tvorba a animovaná tvorba/videoart. Najlepšie snímky vyberie trojčlenná porota, ktorú sa organizátori snažili zostaviť z pedagóga, študenta a „človeka zvonku“. Snímky budú posudzovať aj herečka Petra Polnišová alebo režisér a spisovateľ Roman Olekšák. Tri poroty odporučia spolu desať filmov veľkej porote, ktorá z nich vyberie víťaza ceny Grand Prix. Študenti sa môžu uchádzať aj o cenu divákov a cenu Literárneho fondu. Festival sa bude po prvý raz konať v priestoroch filmovej a hudobnej fakulty VŠMU.

Festival študentských filmov Áčko sa začne vo štvrtok 9. októbra otváracím ceremoniálom v dvorane Hereckej a tanečnej fakulty VŠMU pod režisérskou taktovkou Romana Fabiána. Nasledovať bude projekcia animovanej snímky We Are The Strange amerického filmového tvorcu Mikea Belmonta, ktorý šokoval svet na festivale v Sundance. Belmont, známy ako M dot Strange, vyprodukoval svoju snímku v garáži rodinného domu a o celej akcii porozpráva aj na festivale Áčko. Druhá projekcia filmu sa uskutoční v sobotu o 10:00. Súčasťou programu bude aj diskusia o nových možnostiach filmovej teórie v internetovom prostredí, alebo o videoarte s ďalším hosťom festivalu Skipom Blumbergom. V piatok večer vystúpia v dvorane kapely Puding pani Elvisovej a SkunkFunk. Súťažné filmy sa predstavia v dvanástich blokoch – od piatku do nedele, projekciu víťazných filmov si publikum pozrie v nedeľu o 19:00.

Okrem súťažných slovenských filmov sa na festivale predstavia aj tri zahraničné filmové školy. Poľská filmová škola z Lodže predstaví pásmo najnovších školských prác a študentské snímky Romana Polańského, Andrzeja Wajdu a Krzysztofa Kieslowského. Rumunská škola z Bukurešti ponúkne najnovšie študentské práce, ktoré poznačila „rumunská nová vlna“. V sekcii Zlínske rozkvety predstaví svoju tvorbu Filmová škola Zlín. Po každej projekcii bude otvorená diskusia so zástupcami študentov a pedagógov jednotlivých zahraničných škôl.

Cieľom festivalu študentských filmov, ktorý sa tento rok nesie v znamení hesla Daj si Áčko!, je prezentovať a aktivizovať študentskú tvorbu, ako aj nadviazať komunikáciu so širokou verejnosťou a vytvoriť distribučné cesty, funkčné aj po skončení podujatia. Pre študentov stredných škôl pripravili organizátori trojdňový workshop, počas ktorého môžu nakrútiť za pomoci študentov VŠMU krátke filmy. Tie budú prezentované na záverečnom ceremoniáli spolu s krátkymi filmami, ktoré študenti FTF VŠMU nakrútili na filmovom festivale Cinematik v Piešťanoch.

debata chyba