Oku dravca chýba iskra výnimočnosti

Shia LaBeouf má 22 rokov a výborne naštartovanú kariéru. Vlani sa predstavil v úspešnom filme Transformers a tento rok ako syn Indianu Jonesa vo štvrtej časti dobrodružnej série.

09.10.2008 10:57
Shia LeBeouf Foto:
Shia LeBeouf stvárňuje Jerryho Shawa - nepretržite sledovaného muža na úteku.
debata

Najnovšie ho režisér D. J. Caruso obsadil do svojho trileru Oko dravca. A urobil dobre, hoci samotný film nepatrí k výnimočným.

LaBeouf v snímke stvárňuje mladého Jerryho, ktorý sa vzdal vysokoškolského štúdia, pracuje v kopírovacom centre a nemá ani na zaplatenie nájomného. Jedného dňa však zistí, že mu na účet pribudlo 750-tisíc dolárov a v byte nájde škatule s výzbrojou pre teroristickú jednotku. Jerry sa nestačí ani poriadne spamätať a už sa dostáva do rúk FBI. Tajomný hlas v telefóne mu však ponúkne možnosť utiecť. A rovnaký hlas dáva príkazy aj slobodnej matke Rachel. Dvojica sa teda spojí, uniká pred vyšetrovateľmi, plní čudné telefonické príkazy a netuší, že sa ocitla v hre o bezpečnosť Spojených štátov amerických

Vhodiť dve postavy z kategórie bežných ľudí do neobyčajnej situácie, to je dobré východisko pre zaujímavý príbeh. Divák na základe úvodnej sekvencie vytuší, že by mohlo ísť o vysokú hru, ale nič viac nevie. Podobne ako Jerry a Rachel môže len špekulovať o tom, čo sa vlastne deje a prečo. To, čo je spočiatku zaujímavé, sú nezodpovedané otázky, dve bezradné postavy a ktosi tretí, kto vie všetko o ich pohybe a dokáže ich ľubovoľne ovládať. To, čo chcú tvorcovia urobiť silou-mocou zaujímavým, sú veľkolepé akčné scény. Hromadné zrážky áut a bláznivé naháňačky na seba nenechajú dlho čakať. Divák dostáva jasné znamenie – Oko dravca nebude seriózny premýšľavý triler pre náročných, hoci má sľubný orwellovský základ. Zase pôjde o výstredný kinohit a o hrdinstvo hŕstky ľudí, ktorá nakoniec zachráni celú krajinu.

Počiatočné potešenie zo sledovanie dvoch postáv a tajomných okolností ich úteku sa postupne vytráca. Nastupuje neveriacke krútenie hlavou nad tým, čo všetko vie ten tretí zmanipulovať a nad nekonečným radom úloh, ktoré podstupujú tí dvaja spočiatku sympaticky obyčajní ľudia. A napokon aj kývanie hlavou nad vyústením príbehu, keď tvorcovia odhalia všetky karty a otvoria cestu ku konečnému zúčtovaniu.
Oko dravca je triler, ktorý nenudí, ale okrem tých menších chýb má aj jednu zásadnú. Zahodil šancu byť výnimočný.

//Hodnotenie Pravdy: Tri z piatich hviezdičiek //

Oko dravca / USA 2008 / režisér: D. J. Caruso / hrajú: Shia LaBeouf, Michelle Monaghanová, Billy Bob Thornton, Rosario Dawsonová a iní / slovenská kinopremiéra: 9. októbra 2008

debata chyba