Archa nezachránila Noema od kritiky

Hollywoodske snímky s biblickým motívom sa vždy pohybovali na hranici kontroverzie, filmári museli rátať najmä s odporom veriacich. Výnimkou zrejme nebude ani Noe Darrena Aronofského. Režisér, ktorý je podpísaný napríklad pod filmami Čierna labuť alebo Requiem za sen, si ešte pred premiérou svojho veľkovýpravného diela pohneval samotného pápeža. Pre únik informácií o pripravovanom stretnutí sa František nestretol napríklad s hlavným predstaviteľom Russelom Crowom. Nie je to však jediný spor, ktorý snímku sprevádza.

20.03.2014 07:00
web NOE Foto:
Russel Crowe zachraňuje svet ako filmový Noe.
debata

Stretnem sa s vami, ale nikto sa to nedozvie, nebudem robiť filmu reklamu. Tak nejako mohlo znieť rozhodnutie pápeža Františka. Herec Russell Crowe, režisér Darren Aronofsky a predstaviteľ spoločnosti Paramount Pictures Rob Moore sa však nakoniec požehnania od najvyššieho predstaviteľa katolíckej cirkvi nedočkali. Informácie o stretnutí unikli a oni sa vrátili z Ríma s dlhým nosom. Píše o tom variety.com.

Známy príbeh o Noem, ktorý sa rozhodol zachrániť ľudský aj zvierací rod pred blížiacou sa potopou postavením obrovskej archy, plánoval Aronofsky sfilmovať už pred niekoľkými rokmi. Rozhodnutie priniesť ho na plátna kín vysvetľoval v roku 2007 reportérom z Guardianu. Údajne ho postava Noema fascinovala už v detstve, ako trinásťročný dokonca vyhral prestížnu recitačnú súťaž s vlastnou básňou na tému Potopa sveta videná Noemovými očami.

Jeho nadšenie však neschvaľovali mnohé kresťanské spolky. Keď sa v októbri 2013 uskutočnilo v USA testovacie premietanie snímky, ohlas bol taký negatívny, až to pohnevalo režiséra so spoločnosťou Paramount Pictures, ktorá film distribuuje. Výskum vo februári ukázal, že až 98 percent respondentov z radov kresťanov nie je spokojných s tým, že si Hollywood vyberá na spracovanie témy z Biblie, akou je napríklad aj Noe.

Nie sú to len kresťania, ktorí sa búria. Snímka už stihla zozbierať zákazy z niekoľkých islamských krajín, patrí medzi ne Pakistan, Bahrajn, Katar aj Spojené arabské emiráty. Podľa Paramount Pictures sa ku štátom, ktoré si neželajú premietanie Noema, pridal aj Egypt. Film údajne môže „provokovať pocity veriacich“.

Noe nie je prvou snímkou s biblickým motívom, okolo ktorej sa ešte pred premiérou strhol mediálny záujem. Príkladom toho, že aj negatívna reklama ostáva stále len reklamou, je režisérsky debut Mela Gibsona Umučenie Krista, ktorý síce obviňovali z prekrúcania dejín, nadbytočného zobrazovania násilia a antisemitizmu, ale stal sa najziskovejším neanglicky hovoriacim filmom všetkých čias. V decembri tohto roku sa plánuje aj premiéra filmu Exodus, v ktorom Riddley Scott zachytáva ako Mojžiš vyviedol židovský národ z egyptského otroctva. Noe sa bude na Slovensku premietať od 27. marca. Hlavnú úlohu stvárnil Russell Crowe, ďalej sa vo filme objaví aj Jennifer Connellyová, Emma Watsonová, Logan Lerman alebo Anthony Hopkins.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František #Noe #Darren Aronofsky