Pompeje s majonézou a veľkú kolu, prosím

Zelenina je zdravá. Je plná vitamínov, nepriberá sa z nej a navyše - je v móde. Napriek tomu, kto by z času na čas nepodľahol príležitosti bez výčitiek si pochutnať na niečom absolútne nevhodnom, na mastnom polotovare so zanedbateľnou nutričnou hodnotou zaliatom niekoľkými decilitrami majonézy? A presne také sú filmové Pompeje, ktoré práve dnes prichádzajú aj do slovenských kín. Je to štvorchodová večera v McDonalde, na ktorú síce budete od prvého až po posledný hlt nadávať, ale predsa sa po ňu s odstupom času opäť radi vrátite. Je to vyčerpávajúce naplnenie najtajnejších snov fanatických milovníkov videohier a čitateliek gýčových historických romancí. Nemusíte sa však cítiť previnilo, ak sa pri ňom tiež dobre pobavíte. Presne kvôli tomu totiž tento film vznikol.

21.03.2014 12:04
Pompeje 3D Foto:
Zdá sa vám, že ste už predstaviteľa Mila niekde videli? Mladý herec menom Kit Harington sa objavil aj v oceňovanom seriáli Hra o tróny.
debata

Zabudnite na dejepis

Zabudnite na učebnice dejepisu. Starý Rím je miesto plné chlípnych senátorov, gladiátorov zahalených v tajomnom opare testosterónu a krehkých krások, ktoré potrebujú zachrániť. Čo sa však s týmto svetom klišoidných archetypov stane, keď ho dostane do rúk režisér snímok Mortal Combat, Votrelci vs. Predátori a Resident Evil? Vznikne tá najpompéznejšia prehliadka špeciálnych efektov, zakázaných vášní a nekonečných wrestlingových súbojov, akú kedy rímski bohovia videli. A aké lepšie kulisy by si už Paul W. S. Anderson pre svoj najnovší režisérsky počin mohol vybrať, ako Pompeje v neblahom okamihu ich spektakulárnej ska­zy…

Hoci sú diváci iste zvedaví najmä na prehliadku vybuchujúceho Vezuvu, boriacich sa domov a horiacich postáv (z každého sa im ujde neúrekom a chýbať nebude dokonca ani menšia cunami), Pompeje 3D sa môžu pochváliť aj príbehom. Nejde o nič prevratne originálne, divácku pozornosť si však aj vďaka zdravému citu pre tempo udrží.

Láska pod vulkánom

V centre diania je mladý „divoch“ Milo zvaný Kelt, ktorého rímski otrokári vytrénujú za gladiátora po tom, čo légie zlatej orlice nemilosrdne vyvraždili celú jeho rodinu aj kmeň. Mladík s nebezpečne vyrysovaným brušným svalstvom svojou vrtkosťou v boji pánov zaujme, vyšlú ho teda do arény v Pompejach, kde sa schyľuje k veľkej modernizácii celého mesta. Cestou stretáva krásnu dcéru pompejského vládcu Cassiu a ohúri ju svojím porozumením pre dušu koňa (Milovi súkmeňovci boli tak trochu zaklínači koní).

Iste netreba dodávať, že sa sa títo dvaja do seba na prvý pohľad zaľúbia a od tohto okamihu vyhľadávajú prítomnosť toho druhého pri každej možnej (aj nemožnej) príležitosti. Ich láske však osud nepraje. Cassia má mocného a nebezpečného nápadníka v podobe senátora Corvusa, ktorý neváha vydierať jej vznešených rodičov, aby sa jej mohol zmocniť. Skutočná hrozba je však celkom inde. Za chrbtami nič netušiacich Pompejčanov v útrobách obrovskej sopky, ktorá sa chystá urobiť krásnemu mestu poriadny škrt cez rozpočet…

Po skončení tejto divokej jazdy medzi pekelnými plameňmi a lietajúcimi oštepmi sa možno neubránite poznámke: „To bola ale blbosť.“ Nudiť sa však pri nej iste nestihnete. Pre lepšie trávenie nezabudnite spláchnuť veľkou kolou.

Hodnotenie Pravdy: 3/5

Pompeje 3D / USA, Nemecko, Kanada 2014 / réžia: Paul W. S. Anderson / scenár: Janet Scott Batchlerová, Lee Batchler, Michael Robert Johnson / hrajú: Kit Harington, Carrie-Anne Mossová, Emily Browningová, Kiefer Sutherland a iní / dátum slovenskej kinopremiéry: 20. marec

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #filmová premiéra #Pompeje 3D #Paul W.S. Anderson #Starý Rím