Všetky moje deti sú najúspešnejším dokumentom

Dokumentárny film Všetky moje deti dokazuje, že aj v multikinách si dokumenty nájdu svoje publikum. Drámu misie do prostredia biedy, ktorú nakrútil režisér Ladislav Kaboš, si od premiéry 13. februára pozrelo už vyše 20-tisíc divákov. Prekonala tak dlhoročné prvenstvo filmu Dušana Hanáka Papierové hlavy, ktorý pritiahol do kín takmer 17 600 návštevníkov.

25.03.2014 09:00
Všetky moje deti Foto:
Záber zo slovensko-českého dokumentu Všetky moje deti.
debata (1)

Príbeh charizmatického kňaza Mariána Kuffu, ktorý sa v beznádejne zabudnutých rómskych osadách snaží strhnúť ich obyvateľov vlastným príkladom – aj preto ho kamera zachytáva viac v montérkach ako v ornáte – prekonal aj návštevnosť Lehotského Slepých lások (13 390), aj Škopovho dokumentu Osadné (11 548). Všetky moje deti sa tak stali najnavštevovanejším dokumentom v ére samostatnosti Slovenska.

„Maroš má neuveriteľnú energiu. Boli sme dosť smutní, keď sme videli, že domy, ktoré im pomohol postaviť, sú už po dvoch rokoch dosť zdevastované. Mnohí sa pýtajú, či má jeho úsilie vôbec nejaký zmysel. Na to on hovorí, že nie všetko vidieť iba okom. Čo sa mení vnútri ľudí, ostáva zvonku skryté,“ spomenul režisér Ladislav Kaboš.

„Hrdina dokumentu odkrýva nedostatky zákonov, nefunkčnosť zavedených systémov sociálnej pomoci, korene krízy hodnôt v dnešnej spoločnosti. V tom je jeho príbeh odvahy a vlastnej obety výzvou a inšpiráciou. Láskavý humor Mariána Kuffu a úsmevné postrehy Rómov zaujali viac ako niektoré komerčné tituly,“ uvádza sa v tlačovej správe distribučnej spoločnosti Itafilm.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dokumentárny film #Všetky moje deti #rómske osady