Filmotéka uvedie staré dobré filmy

Antigravitačnú sexbombu Barbarellu požiada v roku 40¤000 prezident Zeme, aby zachránila svet pred vynálezmi zlého vedca Durana Durana. Úsmevný nadhľad režiséra Rogera Vadima, erotika jeho vtedajšej manželky Jane Fonda a komiksová estetika sa podpísali po vkusný a vtipný film Barbarella. Snímka z roku 1968 sa na filmové plátno vráti, premietať sa bude vo Filmotéke. Tretej kinosále bratislavského kina Lumiére, ktorá od apríla uvedie v šiestich programových cykloch archívne filmy zo slovenských i zahraničných zbierkových fondov.

31.03.2014 09:00
43 lumiere 3x Foto:
Vadimova Barbarella (Jane Fonda) sa po 46 rokoch znovu vracia na filmové plátno.
debata

„Chceme vyťahovať na svetlo zaujímavé veci, ktoré ostávajú často za okrajom pozornosti. A nechceli by sme, aby sa divák cítil previnilo, ak sa chce v kine zabávať, preto ho cyklom Zabávajte sa, prosím! na to celkom otvorene vyzývame“ vysvetľujú kurátori programu Filmotéky Michal Michalovič, Rastislav Steranka a Richard Šteinhübel.

Cyklus Herec v hlavnej úlohe priblíži v apríli majstrovstvo Petra Sellersa štvorlístkom filmov: Myš, ktorá revala (1959), Optimisti (1973), Päť lupičov a stará dáma (1955) a Ružový panter (1963). Cyklus Za okrajom uvedie dva westerny Sama Peckinpaha – Jazda vysočinou (1962) a Junior Bonner (1972). Spomínaná Barbarella sa bude premietať v cykle Double Bill, súčasťou dvojprogramu bude Vorlíčkova sci-fi komédia Kdo chce zabít Jessii (1966).

„Najmladším divákom ponúkneme každý mesiac štyri projekcie, pričom uvedieme jeden dlhometrážny film a jedno pásmo krátkych filmov. Čo sa týka seniorov milujúcich film, domnievame sa, že by ich neurazil žiaden titul z programu Filmotéky,“ uvádzajú kurátori. A dodávajú, že časom možno pribudnú aj nové, úplne nezávislé cykly, keďže k štruktúre programovania pristupujú ako k živému organizmu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Kino Lumiere #Filmotéka #Barbarella