Obe Šiškovej dcéry sú herečky, mama im to neplánovala

Herečka Anna Šišková kedysi nepredpokladala, že by sa v jej šľapajach vybrali obe jej dcéry. Po tom, čo si v niekoľkých filmoch zahrala jej staršia dcéra Dorota Nvotová, dostala hlavnú úlohu aj jej mladšia dcéra Tereza Nvotová. V novej snímke českého režiséra Zdeňka Tyca Malé oslavy, ktorú premietajú slovenské kiná, si dokonca zahrali matku s dcérou.

09.11.2008 10:14
Anka Šišková Foto:
Herečka Anka Šišková bude hlavnou hrdinkou denného seriálu, ktorý pripravuje televízia Markíza.
debata

„Oni obidve recitovávali, ale ani jedna nechcela byť herečkou, ani nechce. Baví ich to ako koníček, že si tým trochu zarobia,“ povedala Šišková. Dcéra už nežijúceho hudobníka Jara Filipa Dorota (26) sa venuje hlavne svojej kapele. Tereza (20), ktorej otcom je známy režisér Juraj Nvota, zase študuje dokumentaristiku. „Ja som chcela, aby Terezka bola doktorka. O Dorotke som nepochybovala, že bude muzikant, komponovala od šiestich rokov,“ prezradila Šišková.

Obe dcéry však brávala so sebou do divadla i na nakrúcanie. „Tak tam pobehovali so školskými taškami,“ spomínala Šišková. Dorotu si vybrali do rôznych českých i slovenských filmov ako Orbis Pictus, Děvčátko, Perníková věž, Muzika, v lete nakrúcala Případ nevěrné Kláry.

S mamou Annou Šiškovou, držiteľkou Českého leva za film Musíme si pomáhat, sa Dorota stretla pri nakrúcaní snímky Krajinka. V jednom študentskom filme si tiež zahrali matku s dcérou. „Bol to príbeh, že dcéra príde oznámiť, že je tehotná, matke, ktorá je herečka,“ povedala s úsmevom Šišková (48), ktorá však zatiaľ v skutočnom živote starou mamou nie je.

V novinke Malé oslavy zase spolu s mladšou Terezou stvárnili matku s dospievajúcou dcérou, ktorým sa prestane dariť. Matke nevyjdú plány otvoriť si kadernícky salón, dostanú tiež výpoveď z bytu. „Najprv som mala strach, ale potom mi došlo, že to nemám riešiť a robiť to prirodzene,“ povedala Tereza Nvotová. Do hlavnej úlohy si ju vybral režisér Tyc, lebo sa mu zdala správne „dekadentná a úprimná“.

Šiškovej sa vraj s dcérou hralo ľahšie. „Je to prirodzenejšie, napríklad dotýkať sa,“ poznamenala. Pobavilo ju tiež, keď mala Tereza podľa scenára zaspať na lavičke a zaspala naozaj. Raz sa možno pred kamerou stretnú všetky tri, sestry Nvotové vraj rozmýšľajú, že si napíšu scenár „na telo“.

V slovensko-česko-talianskom koprodukčnom projekte Malé oslavy účinkovali okrem Šiškovej a Nvotovej i Bolek Polívka, Matej Landl a Lukáš Latinák. Film, ktorý vyšiel na asi 900.000 eur (zhruba 27 miliónov Sk) už mal premiéru v Česku, kde ho však kritika neprijala. Uvedú ho aj v Taliansku a Španielsku. 

debata chyba