Inšpirácia z hôr prišla opäť do mesta

Niektoré zážitky sú takmer nesprostredkovateľné. Ťažko niečo nahradí autentický pocit slobody, adrenalínového nabudenia a radosti z pohybu v divokej prírode, ktorý prežívajú cestovatelia, horolezci či milovníci outdoorových športov pri svojich potulkách.

02.04.2014 07:00
Polárnik, Pavol Barabáš Foto:
V programe 15. ročníka festivalu Hory a mesto je aj svetová premiéra Polárnika, novej snímky Pavla Barabáša. Je o Petrovi Valušiakovi.
debata

Festival Hory a mesto však už pätnásty rok dokazuje, že aj do tohto sveta možno nahliadnuť bez toho, aby sme opustili komfort mesta. Najbližších päť dní v bratislavskom Auparku ponúka všetkým milovníkom inšpiratívnych filmov napínavé dobrodružstvá aj stretnutia s atraktívnymi hosťami . Otvorí ho v stredu 2. apríla o 19. hodine živé vystúpenie slovenských parkouristov aj prednáška poľského horolezca Adama Pustelnika.

To najlepšie z dobrodružstiev

Nakrúcať v horách filmy, to nie je len tak. Napriek tomu sa aj vďaka pokroku a zjednodušeniu záznamovej techniky stále viac dobrodruhov na svoje cesty vyzbrojuje kamerou, vďaka ktorej ostanú ich skúsenosti a triumfy uchované navždy. Rozširovanie radov tých, ktorí sa o svoje zážitky takto delia, ako aj tých, ktorí sa práve vďaka ich príkladu vydávajú na svoje vlastné dobrodružné cesty, veľmi pozitívne vníma festival Hory a mesto. Ten je už okrúhlych 15 rokov slovenskou obdobou svetoznámeho kanadského Vancouver International Mountain Film Festivalu a aj tento rok ponúkne slovenským divákom to najlepšie z jeho dramaturgie.

Víťazom vancouverskej Ceny poroty sa vo februári stal horolezec Kyle Demste so svojou 25-minútovou snímkou Cesta z Karakolu. Je záznamom jeho 1 200-kilometrovej sólovej cyklojazdy naprieč Kirgizskom a následného skalolezeckého výstupu. Slovenský divák sa môže tešiť aj na austrálsky film Crossing, ktorý v Kanade ocenili ako najlepší dobrodružný film. Film sleduje dvoch odvážlivcov, ktorí na vlastnoručne postavených sánkach skúsili prekonať rozľahlý arktický ostrov. Snímka Vrchol, ktorá v Kanade získala Grand Prix aj cenu pre najlepší horolezecký film, je dramatizovaným dokumentom o tragickom výstupe na obávaný vrchol K2, pri ktorom zahynulo 11 z 24 členov výpravy.

Aj so svetovou premiérou

Medzi 45 snímok v programe 15. ročníka festivalu Hory a mesto sa prebojovalo aj nemálo slovenských filmov. Napríklad aj svetová premiéra najnovšieho diela známeho slovenského dokumentaristu Pavla Barabáša s názvom Polárnik, ktorá je o odvážnych výpravách Petra Valušiaka. Barabáš na festivale uvedie aj svoju snímku Stopy na hrebeni z prostredia Vysokých Tatier. Jeho hrdinovia Michal Sabovčík a Adam Kadlečík budú patriť aj do rozsiahleho zoznamu festivalových hos­tí.

Tým kraľujú svetoznámy americký horolezec Tommy Caldwell či inšpiratívna katalánska lezkyňa Silvia Vidal, ktorá sa na Hory a mesto tento rok vracia po jedenástich rokoch. Okrem multimediálnych prezentácii týchto aj mnohých ďalších hostí organizátori festivalu tento rok opäť pozývajú aj na Cestokluby Kino Svet. Ponúknu zhruba dvadsiatku stretnutí s cestovateľmi, ktorí sa chcú podeliť o svoje skúsenosti z najrôznejších kútov našej planéty.

Po skončení bratislavskej časti festivalu (6. apríla) sa Hory a mesto v skrátenej verzii vyberú aj do Prešova, Dolného Kubínu, Žiliny a Zvolena, výber z programu uvedú tiež v Česku, Maďarsku a Poľsku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #filmový festival #Pavol Barabáš #Hory a mesto