Fest Anča udelí novú cenu špeciálne pre slovenských tvorcov

Organizátori Festu Anča chcú podporovať slovenskú tvorbu. Svedčí o tom aj Anča Slovak Award, ktorej víťaz či víťazka sa tento rok môže tešiť na sumu 600 eur. Medzinárodný festival animovaného filmu sa bude konať od 18. do 20. júna v Žiline. "Domácu animáciu nechceme iba propagovať, ale aj podporovať. A robíme to tou najefektívnejšou cestou. V spolupráci s Litfondom sme rozšírili ocenenia o Anča Slovak Award, kde víťaz získa cenu honorovanú sumou 600 eur," uviedla riaditeľka podujatia Eva Pavlovičová.

02.04.2014 12:34
Chlapec a svet, Fest Anča Foto:
Návštevníci podujatia Fest Anča sa môžu tešiť aj na brazílsky film Chlapec a svet.
debata

Dominantou festivalu bude medzinárodná súťaž animovaných filmov, do ktorej sa prihlásilo 1076 snímok zo 70 krajín, pričom 44 je zo Slovenska. „Čaká nás náročná práca. Predvýberová porota musí vybrať do súťaže to najlepšie, čo za posledné dva roky vo svete vzniklo. Prišli nám oceňované filmy z animovaných veľmocí, akými sú Nemecko, Francúzsko, USA či Veľká Británia. No potešili nás aj zaujímavé veci z krajín s veľmi nízkou produkciou animákov, ako napríklad Ekvádor, Nigéria či Kamerun,“ prezradil dramaturg Maroš Brojo.

V rámci podujatia premietnu aj najstarší zachovaný animák s názvom Dobrodružstvá princa Achmeda (Die Geschichte des Prinzen Achmed) z roku 1926, ktorého režisérkou je Lotte Reiniger. Film bude sprevádzať naživo vlastnou produkciou slovenský hudobník Stroon. Ukrajinské avantgardné diela bude sprevádzať zas Karaoke Tundra z Trnavy.

Návštevníci a návštevníčky sa môžu tešiť aj na brazílsky titul Chlapec a svet (O Menino e o Mundo) z roku 2013. Režisérom farebného animáku, ktorého dej sleduje príbeh chlapca menom Cuco, je Ale Abreu. „Diváka zaujme aj dvojité kódovanie filmu. Dospelý vníma príbeh úplne inak ako dieťa. Chlapec a svet je na jednej strane nesmierne hravý a farebný, a tým si ho obľúbia mladší diváci. Na druhej strane v ňom dospelý človek popri bezprostrednej nálade rozozná aj veľmi otvorené posolstvo reagujúce na realitu súčasnej spoločnosti,“ vyjadril sa Brojo.

Podujatie ponúkne aj sprievodný program, koncerty, workshopy, diskusie či Animation Karaoke Battle. Zvýhodnené vstupenky na festival dali do predaja v utorok 1. apríla.

debata chyba
Viac na túto tému: #filmový festival #animácia #Fest Anča #Anča Slovak Award