Smrť Politkovskej ma neprekvapila

Jeden z ťahákov festivalu dokumentárnych filmov Jeden svet, ktorý sa začal v stredu v Bratislave, je titul List Anne. Nakrútil ho švajčiarsky režisér Eric Bergkraut (50).

14.11.2008 14:34
Eric Bergkraut Foto:
Režisér Eric Bergkraut získal tento rok Cenu Václava Havla na festivale Jeden svet.
debata

Vytvoril portrét ruskej novinárky Anny Politkovskej, ktorá písala odvážne reportáže z vojnového Čečenska a kritizovala politiku Vladimira Putina. V októbri 2006 ju zavraždili. Bergkrauta zaujíma aj to, ako k tomu došlo.

Ako dlho ste na filme pracovali a prečo práve táto téma?
Nakrúcal som najprv film Koka: Čečenská holubica, ktorý hovoril o porušovaní ľudských práv v Čečensku. Hľadal som aj nejaké hlasy z opačnej strany – z Ruska. Tak som sa dostal k Anne Politkovskej. Prvý raz som ju stretol v roku 2003 a po jej zavraždení som si uvedomil, že s ňou mám množstvo materiálu, ktorý sa nedostal do prvého filmu. A prečo som si tému vybral? Svet sa globalizuje a ľudské práva sú tiež globálna záležitosť. Ako filmár nesiem zodpovednosť nielen za to, čo sa deje v mojej krajine. Musím sa zodpovedne stavať aj k udalostiam vo svete.

Anna Politkovská mala pre svoju prácu problémy, neobávali ste sa reakcií na váš film?
Nie. Bol by som rád, keby sa film predviedol v Rusku a keby vyvolal rozpornú debatu. Veľmi som sa snažil o rozhovor s bývalým prezidentom Vladimirom Putinom, chcel som počuť všetky strany. Nepredstieram, že poznám pravdu, môj film je hľadaním pravdy. Je v ňom miesto pre kritikov aj pre prívržencov režimu. Je na publiku, aby si vytvorilo názor.

Ruskí diváci teda film List Anne nevideli?
Našli sme nejaké cestičky, ale nie oficiálne. Neexistuje šanca, aby sme film ukázali v televízii alebo na festivaloch.

Boris Berezovskij vo filme hovorí o tom, že s Ruskom sa spájajú extrémy. S akými extrémami ste sa stretli počas nakrúcania Listu Anne?
Treba vnímať historické súvislosti. V Rusku mali dlho diktatúru, takže tam nie je dostatočná skúsenosť so slobodou. Nevedia, čo je to občianska spoločnosť, ktorú vláda rešpektuje. Po páde komunizmu sa situácia v Rusku zmenila na veľmi primitívnu formu kapitalizmu. Vždy som tvrdil, že demokracia by mohla byť aj o niečom inom, ako o zarábaní peňazí. Princíp peňazí sa však v Rusku vyhrotil až do extrému. A nie je to iba ruský fenomén.

Politkovská vedela, že jej život je v ohrození. Počítali ste však s možnosťou, že ju zabijú?
Áno aj nie. Vedel som, aký nebezpečný je jej život a v deň, keď ju zabili, som bol úplne šokovaný. Ale v skutočnosti ma to neprekvapilo. To nebezpečenstvo bolo zjavné, preto sme sa o tom s Politkovskou rozprávali.

V snímke niekoľko ľudí tvrdí, že vraždu Politkovskej si objednal Vladimir Putin. Čo hovoríte na tento názor?
Toto nie je môj názor a nechcem o tom ani špekulovať! Je ťažké nájsť pravdu a vyzerá to tak, že niektorí ľudia si odhalenie pravdy ani neželajú. To je smutné. Ale nemyslím si, že vraždu Politkovskej objednával Putin. Môžeme sa baviť o jeho morálnej zodpovednosti, ale nie o objednávke.

Myslíte si, že táto udalosť vzbudila dostatočnú medzinárodnú pozornosť na to, aby vznikol tlak na vyšetrovanie prípadu?
Žiaľ, svetom hýbu peniaze, nie ľudské práva. A je známe, že Rusko je veľký distribútor ropy a zemného plynu. Politici by sa však nemali starať len o ekonomiku a strategické ciele, ale aj o ľudské práva a slobodu prejavu, ktorá je ohrozená aj na Západe. Bola by to dobrá investícia do budúcnosti. Na tom sa zakladá mierová spoločnosť, je to kyslík demokracie.

Plánujete sa prípadu Politkovská venovať aj ďalej?
Nie, rád by som preskúmal aj iné ako politické témy. Anna Politkovská sa však stala symbolom pravdy a hľadania pravdy. Bolo by zaujímavé nakrútiť film, ktorý by sa volal trebárs Spravodlivosť alebo Nespravodlivosť, a hovoril by o tom, ako sa jej prípad vyvíja. Pravdepodobne bude ešte dlho pokračovať. V Moskve sa na budúci týždeň začína nejaký proces, ale obžalovaní nevedia o objednávateľovi vraždy, zohrali v tom len malé úlohy.

debata chyba