Známe tváre CNN oslavujú v jeden deň

Dve z najznámejších tvárí, ktoré sa spájajú so spravodajskou televíziou CNN, majú narodeniny. Zakladateľ stanice Ted Turner žije 70 rokov, slávny moderátor Larry King 75 rokov.

19.11.2008 13:43
Larry King
Televízny moderátor Larry King.
debata

Turner spravil priekopnícky krok, keď so CNN začiatkom 80. rokov minulého storočia stavil na nepretržité vysielanie spravodajstva. Žiarili, keď naživo vysielali nešťastie raketoplánu Challenger a prvú vojnu v Perzskom zálive. King je zase najznámejšou tvárou vplyvnej mediálnej inštitúcie.

„Volajte ma Ted,“ hovorieval Turner zamestnancom, keď ešte pôsobil v čele televízie. Odišiel v roku 2000, keď CNN vytvorila obrovskú stratu. Stále však televíziu spoluvlastní. A teraz sa venuje napríklad aj svojej sieti reštaurácií s bizóními špecialitami.
Volajte ma Ted je aj názov Turnerovej autobiografie, ktorá vyšla v Amerike pred niekoľkými dňami. Podľa tlačovej agentúry AP v nej opisuje nielen ťažké detstvo a vzťah s otcom, ktorého bilbordové impérium zdedil, keď mal 24 rokov a otec spáchal samovraždu. Píše tiež o priateľstve s Fidelom Castrom, s ktorým ho spájala záľuba v poľovaní a pri rume a cigarách s ním debatoval o politike. A neobišiel ani svoj mediálne najsledovanejší vzťah s herečkou Jane Fondovou, jeho treťou a zatiaľ poslednou manželkou, s ktorou sa rozviedol v roku 2001.

S Fondovou sa Turner zoznámil začiatkom 90. rokov. Keď sa dozvedel, že slávna herečka a kráľovná aerobicu sa rozvádza s aktivistom Tomom Haydenom, okamžite jej zavolal a chcel sa s ňou stretnúť. Herečka odmietala šesť mesiacov, potom so stretnutím súhlasila a onedlho sa vzali. Podľa čerstvého sedemdesiatnika sú aj po rozvode dodnes priatelia a telefonujú si každý deň.
Moderátor Larry King v CNN stále pôsobí. Od roku 1985 v programe Larry King Live spovedá celebrity, politikov či finančníkov a vytvára najsledovanejšiu reláciu televízie. Od Turnera je starší o päť rokov a manželiek mal dvakrát toľko. S tou poslednou – siedmou Shawn Southwickovou je od roku 1997.

„Mať v sedemdesiatpäťke dvoch malých chlapcov a mladú ženu, oveľa mladšiu, ako ste sám, to je požehnanie,“ povedal pre stránku ETonline.com. A za najlepšiu vec na svojich 75 rokoch považuje to, že ešte stále žije. „Je to lepšie, ako tá druhá možnosť. Nikdy som si nemyslel, že sa dožijem 75 rokov. Mal som 53 rokov, keď som mal infarkt a operovali ma,“ povedal novinár, ktorý je známy aj pre svoje neodmysliteľné tra­ky.

S Kingom, ktorý začínal v rádiu a nedávno oslávil 50 rokov pôsobenia v médiách, počíta televízia CNN aj naďalej. Na jej obrazovkách by sa mal divákom prihovárať minimálne do roku 2011.

debata chyba