Na nemeckom festivale predstavia niekoľko slovenských filmov

Na nemeckom festivale goEast bude mať slovenská filmová tvorba zastúpenie najmä v sekcii Fokus Slowakei. Podujatie sa bude konať od 9. do 15. apríla vo Wiesbadene.

08.04.2014 14:09
pandy 01 Slovensko-český animovaný film Pandy... Foto:
V rámci spomínanej sekcie sa návštevníci môžu tešiť na snímku Pandy (2012) Matúša Vizára.
debata

„Festival goEast už dlhšie sleduje silnú a kvalitnú generáciu mladých a dynamických slovenských režisérov a producentov, ktorí sa postupne pevne etablujú v kontexte európskej nezávislej filmovej tvorby. Som rada, že tento rok môžeme Slovensko predstaviť o niečo komplexnejšie,“ uviedla Alexandra Strelková, riaditeľka Národného kinematografického centra Slovenského filmového ústavu (SFÚ).

V rámci spomínanej sekcie sa návštevníci môžu tešiť na snímky Prišiel k nám Old Shatterhand (1966) režiséra Dušana Hanáka, Kým sa skončí táto noc (1965) Petra Solana, Výstava (2013) dvojice Andrej Kolenčík a Peter Begányi, Homo Ciris (2013) Jany Minárikovej, Sneh (2013) Ivany Šebestovej alebo Pandy (2012) Matúša Vizára, ktorý osobne uvedie producent filmu Peter Badač.

V rámci podujatia uvedú tiež diela Slnečný štát alebo hrdinovia robotníckej triedy (2005) Martina Šulíka, Zamatoví teroristi (2013) režisérskej trojice Pavol Pekarčík, Ivan Ostrochovský a Peter Kerekes. V sekcii venovanej mladým divákom premietnu snímku Juraja Jakubiska Pehavý Max a strašidlá (1987).

Súčasťou programu bude aj diskusia na tému novodobého vývoja a súčasného stavu slovenskej kinematografie a jej vyhliadok do najbližšej budúcnosti. Diskusiu bude viesť nemecký filmový kritik a publicista Martin Blaney a za Slovensko sa na nej zúčastnia scenáristka a režisérka Zuzana Liová, producent Peter Badač, filmová kritička Eva Križková a Alexandra Strelková zo SFÚ.

V rámci festivalu sa uskutoční aj workshop venovaný mladým filmárom a študentom filmového umenia, ktorého snahou je užšie prepojenie mladých filmových tvorcov zo strednej a východnej Európy a Nemecka. Zároveň je pripravená aj prezentácia študentských a krátkych filmov z Nemecka, Slovenska, Česka a Slovinska a tiež fórum pre krátke, experimentálne a dokumentárne filmy, do výberu ktorého sa dostala aj pripravovaná krátka snímka Ochutnávač režiséra Michala Baláža.

debata chyba
Viac na túto tému: #filmový festival #goEast #Fokus Slowakei