Krstný otec filmu

Za Francisa Forda Coppolu hovoria jeho snímky ako Krstný otec či Dracula. Päťnásobný držiteľ Oscara s povesťou filmového virtuóza oslávil 7. apríla 75 rokov.

12.04.2014 05:00
Francis Ford Coppola Foto:
Francis Ford Coppola oslávil začiatkom apríla 75. narodeniny
debata

Francis Ford Coppola sa k umeniu nedostal náhodou. Divadlu a filmu prepadol už ako dieťa, obom sa venoval aj v univerzitných laviciach. Ako originálny scenárista a režisér na seba upozornil už v 60. rokoch v muzikáli s Fredom Astairom Divotvorný hrniec (1968) či odvážnou drámou Ľudia dažďa (1969). „Coppolovou“ érou boli sedemdesiate roky, ktoré odštartoval Oscarom za scenár k snímke Patton (1970).

Patton

V roku 1971 sa Hollywoodu zapáčil sugestívny román z prostredia mafie od vtedy neveľmi známeho Maria Puza. Za režiséra Krstného otca si producenti vybrali Coppolu aj pre taliansky pôvod jeho rodičov, Výber iste neoľutovali, hoci s režisérom to nemali ľahké. Tvrdohlavo presadzoval svoje vízie, napríklad o hereckom obsadení na čele s Marlonom Brandom. Napokon film získal tri Oscary, výborne zarobil a Coppola investoval do nákupu divadiel, rozhlasových staníc aj filmových ateliérov.

Režisér nešliapol vedľa ani so svojou ďalšou snímkou – psychologickou drámou Rozhovor (1973) s Genom Hackmanom v úlohe majstra v odpočúvaní. O rok neskôr sa jeho talent opäť stretol s nadaním Maria Puza, Krstný otec 2, v ktorom zažiaril mladý Al Pacino, prekonal aj svojho predchodcu a získal šesť Oscarov.

Kstný otec 2

Koncom 70. rokov nakrúcal vo filipínskom pralese vojnovú drámu Apokalypsa s extrémne nákladnou produkciou. Napriek skepse filmových štúdií režisér tvrdošijne veril v jej úspech a kvôli nakrúcaniu rozpredal všetok majetok. Inštinkt ho opäť nesklamal. Snímka nabitá hviezdami ako Marlon Brando, Dennis Hopper či Harrison Ford je podľa teoretikov jeho vrcholným dielom, ušli sa jej dva Oscary aj Zlatá palma z Cannes.

Apokalypsa

Nasledujúca dekáda režisérovi nepriala. Snímky ako Cotton Club (1984) či Peggy Sue sa vydala (1986) zaznamenali podpriemerný ohlas. Majstrovskú formu opäť ukázal až v 90. rokoch, vďaka Corleonovcom zo ságy Krstný otec. Tretí diel z roku 1990 sa podľa kritikov svojim predchodcom nevyrovnal, diváci ho však milovali rovnako. S nadšením prijali aj Draculu (1992), v ktorom režisér opäť predviedol aj svoj perfekcionistický vzťah k vizuálnej estetike. Úspešná bola aj komédia Jack (1996) a triler Čarodejník (1998). Odvtedy však akoby bol jeho talent zakliaty – zatiaľ posledné snímky Tetro (2009) a Twixt (2011) sú skôr sklamaním.

Tetro

Coppolovci tvoria už celý hollywoodsky klan. Ako hudobný skladateľ sa na filmoch Francisa Coppolu podieľal jeho otec Carmine, producentom je zas brat August, inak tiež otec režiséra Christophera Coppolu a hercov Marca Coppolu a Nicolasa Cagea. Ako herečky aj režisérky sa uchytili Francisova dcéra Sofia aj vnučka Gia, nakrúca aj syn Roman Coppola.

3× Francis Ford Coppola

Než prešiel k filmu venoval sa divadlu, písal vlastné drámy a získal viaceré ocenenia.

Na univerzite študoval s Jimom Morrisonom, skladbu The End od Doors použil neskôr v snímke Apokalypsa.

Je tiež úspešným podnikateľom – vlastní vinice, hotely aj reštaurácie po celom svete.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #krstný otec #Dracula #Francis Ford Coppola