Radosť zo života sa končí filmom o Dočolomanskom

Slovenská televízia odpremiéruje dnes večer poslednú časť 35-dielneho dokumentárneho cyklu Radosť zo života. Projekt venovaný zosnulým slovenským osobnostiam skončí STV spomienkou na herca Michala Dočolomanského.

04.12.2008 12:00
Michal Dočolomanský Foto:
Herec Michal Dočolomanský, ktorého preslávila rola Jánošíka v muzikáli Na skle maľované, podľahol rakovine pľúc.
debata

Radosť zo života vznikala v spolupráci STV a spoločnosti K2 studio. Výroba ďalších častí už podľa informácií K2 studia nebude nasledovať. Vysielanie cyklu štartovalo v januári tohto roku a diváci mali možnosť vidieť napríklad portréty Viktora Kubala, Vlada Müllera, Júliusa Satinského, Vincenta Šikulu, Albína Brunovského, Ondreja Nepelu či Jara Filipa. Najsledovanejšia bola časť o Eve Kostolányiovej, ktorá prilákala 267-tisíc divákov – viac ako 18 percent z tých, ktorí mali zapnutý televízor. Druhá najsledovanejšia bola časť o hercovi Ivanovi Mistríkovi a tretia o jeho kolegovi Jozefovi Kronerovi. Celý cyklus mal priemernú sledovanosť 146-tisíc divákov, čo je takmer 11-percentný podiel na trhu.

Do výsledkov zatiaľ nie je zaradený posledný diel venovaný Michalovi Dočolomanskému. V dokumente sa o ňom vyjadrujú herci Robert Roth, Dušan Tarageľ, Kamila Magálová, Martin Huba, Dočolomanského syn Michal a sestra Kveta aj jeho priatelia Duňa Hrabinská a František Štefánik. Poslednú časť cyklu, ktorú uvedie Jednotka o 22.05 h, režíroval Róbert Šveda. „Michala Dočolomanského som poznal osobne, aj cez nakrúcanie Radosti zo života venovanej Eve Kostolányiovej,“ hovorí Šveda. „Bol to správny chlap. Vždy si povedal, čo chcel a mal na veci vlastný názor, čo je vzácne. Niektorým možno jeho veselá povaha nevyhovovala a »vytáčalo« ich jeho večné žartovanie a ironizovanie. Ale ten nadhľad nad životom bol podľa mňa väčšine ľudí sympatický.“

Šveda si Dočolomanského herectvo spája predovšetkým s českými filmami Adéla ešte nevečerala a Tajomstvo hradu v Karpatoch. Za výraznú považuje aj jeho úlohu v Jakubiskovej Tisícročnej včele. „Hral zvodcu a dodával tak dedine, v ktorej žila rodina Pichandovcov, nádych mestského snobstva, čo film pekne vyvažovalo,“ myslí si Šveda. „A Dočolomanského som mal veľmi rád aj ako imitátora slávnych osobností, čo sa čiastočne objaví v Radosti zo života.“ Okrem toho má dokument poukázať aj na hercovo súkromie, a najmä na to, ako vnímal situáciu, keď sa naňho začal „lov“ bulvárnych médií.

debata chyba