Dáma s kaméliami má novú tvár zo Slovenska

Stanislav Párnický dokončil v pondelok nakrúcanie televízneho filmu Kvety a Lucia. Inšpiroval sa románom Dáma s kaméliami, ktorý napísal Alexandre Dumas mladší.

12.12.2008 12:36
Zuzana Kanócz, Monika Hilmerová a Stanislav... Foto:
Zuzana Kanócz (vľavo) stvárňuje hlavnú úlohu v televíznom filme Kvety a Lucia. Na fotografii z nakrúcania je s kolegyňou Monikou Hilmerovou a režisérom Stanislavom Párnickým.
debata

Román vyšiel pred 160 rokmi, ale filmári presunuli romantický príbeh do súčasnosti a do slovenského prostredia. Film Kvety a Lucia má byť prvým titulom zo série dvanástich televíznych snímok inšpirovaných svetovou literárnou klasikou. „Zámerom je posunúť všetky predlohy do súčasnosti,“ povedala dramaturgička projektu Adriana Kronerová. „Pôvodné diela majú výborne vystavaný dej a charaktery. Sú o vzťahoch, ktoré sa časom príliš nemenia – na rozdiel od prostredia. Snažíme sa teda zobraziť príbehy tak, akoby sa odohrali v súčasnosti a v slovenských reáliách. No podstata predlôh a emócie s nimi spojené zostávajú rovnaké,“ vysvetlila.

Nápad na sériu hodinových filmov skrsol v hlavách producentov Petra Núňeza a Martina Hudáka. Párnického snímka má byť hotová už v januári 2009. Producenti ju chcú predstaviť televíziám, aby získali partnera na celú sériu.

Ďalších jedenásť titulov má pritom vzniknúť počas roka¤2009. V pláne sú filmové adaptácie diel, ktoré napísali Henrik Ibsen, Oscar Wilde, August Strindberg či Nikolaj Vasilievič Gogoľ. Dumasovu Dámu s kaméliami spracoval pre film scenárista Roman Olekšák.
Za svoj cieľ si tvorcovia stanovili vrátenie kvality na televízne obrazovky. Chcú tiež predstaviť slovenských hercov v úlohách, v akých ich televízni diváci nepoznajú.

Hrdinku filmu Kvety a Lucia stvárňuje Zuzana Kanócz. „Lucia je určitým spôsobom pohodlné dievča, ktoré si našlo dobre situovaného partnera a ten sa o ňu stará,“ charakterizovala herečka svoju postavu. „Chce žiť naplno, je veselá, kupuje si šaty, teší sa. Prekrýva tak svoju tragédiu, pretože je smrteľne chorá,“ dodala.

Do Luciinho života však výrazne zasiahne mladý Viktor, ktorý sa do nej zamiluje. Hrá ho Marek Geišberg. „Kniha sa mi veľmi páčila a je trochu škoda, že sa film odohráva v súčasnosti. Chýba tu totiž pozlátko 19. storočia, zvláštny esprit a starosvetská vášeň,“ povedal Geišberg. „Ale nechám sa prekvapiť výsledkom. Predloha je do scenára prepísaná veľmi dobre a spolupráca so Stanislavom Párnickým je zaujímavá. Je to príjemný človek, dôsledný režisér a pracant,“ pokračoval.

Zuzana Kanócz vždy snívala o tom, že si zahrá v dobovom kostýmovom filme. Snímka Kvety a Lucia je však iný prípad. Bežne ukazuje autá či mobilné telefóny a odohráva sa napríklad v moderne zariadenom vzorovom byte bratislavskej novostavby River Park. Filmári pracovali väčšinou v Bratislave a Marianke a celé nakrúcanie museli stihnúť za šesť dní.

Okrem Zuzany Kanócz a Marka Geišberga sa v snímke objaví aj Milan Kňažko, Monika Hilmerová, Anna Javorková a Ľuboš Kostelný.

debata chyba