Slnká v sieti svietili najmä pre snímky Môj pes Killer a Ďakujem, dobre

Národnú filmovú cenu Slnko v sieti pre Najlepší hraný film získal Môj pes Killer Miry Fornay, ktorá si odniesla aj trofeje za réžiu a scenár.

27.04.2014 09:04 , aktualizované: 17:48
Slnko v sieti, udelovanie cien Mira Fornay Foto: ,
Mira Fornay s filmom Môj pes Killer triumfovala v trojici najprestížnejších kategórií - Najlepší film, réžia a scenár.
debata

Najlepším slovenským filmom ostatných dvoch rokov je autorská dráma Môj pes Killer režisérky Miry Fornay. Rozhodli o tom členovia Slovenskej filmovej a televíznej akadémie, ktorí v sobotu večer v Bratislave už po piaty raz slávnostne udeľovali národné filmové ceny Slnko v sieti. Okrem ceny pre najlepší hraný film získala Fornay tiež ocenenia za réžiu a scenár. Herecké kategórie suverénne ovládol debut režiséra Mátyása Priklera Ďakujem, dobre. So štyrmi cenami sa tento film stal zároveň vôbec najoceňovanejším titulom.

Kvantita, kvalita aj pestrosť

Sobotný galavečer v historickej budove Slovenského národného divadla sa zaobišiel bez väčších kultúrnych vložiek či iných atrakcií. Jeho minutáž celkom výdatne naplnilo aj samotné rozdávanie národných filmových cien v 17 kategóriách. O humorné premostenie vyhlasovania jednotlivých víťazov sa starala moderátorská dvojica Petra Polnišová a Boris Farkaš – známy herec napríklad hneď na úvod prítomných oboznámil s málo známou skutočnosťou, že „film je vlastne slovenskou doménou“. Hoci išlo skôr o žart, piaty ročník cien Slnko v sieti dôvod na takýto optimizmus naozaj ponúkal – pestrosť a príjemný súzvuk kvantity a kvality v jeho nomináciách naznačujú, že slovenský film prežíva určitú tvorivú obrodu.

V najprestížnejších kategóriách si ceny rozdelili snímky Môj pes Killer a Ďakujem, dobre. Kým za prvý titul, ktorý zožal už nejeden úspech aj na zahraničných filmových fórach, sa trikrát prešla na pódium režisérka a scenáristka Mira Fornay, druhý film priniesol krištáľové trofeje štyrom hercom – v hlavných úlohách Zuzane Mauréry a Attilovi Mokosovi, vo vedľajších Jane Oľhovej a Miroslavovi Krobotovi. Poviedková dráma o troch rodinách, ktoré sa svojrázne pasujú so životnými ťažkosťami, bola jednou z mála nominovaných snímok, ktoré obišiel aktuálny trend obsadzovať nehercov. Vo svojej ďakovnej reči na to upozornila Zuzana Mauréry: „Herectvo nie je príležitostný exhibicionizmus, ale naša práca. Ďakujem Mátyásovi Priklerovi, že nášmu povolaniu dôveruje a rešpektuje ho.“

Slovenský súboj oscarových víťazov

V súťaži dokumentov akademici vyzdvihli kontroverznú snímku Roberta Kirchhoffa Kauza Cervanová, ktorá svojím príchodom do kín znovuotvorila búrlivú diskusiu o takmer štyridsať rokov starej vražde študentky. Najlepším animovaným filmom sa stal Sneh Ivany Šebestovej – predbehol aj Pandy Matúša Vizára, ktoré ocenila aj porota na prestížnom medzinárodnom festivale v Cannes. V konkurencii krátkometrážnych filmov sa presadila komická Výstava Andreja Kolenčíka a Petra Begányiho. Divácky najúspešnejší slovenský film ostatných rokov Kandidát zaujal akademikov predovšetkým svojou vizuálnou stránkou, ocenili jeho kameramana Tomáša Juríčka a strihača Mateja Beneša. Trofej za výtvarné spracovanie získal Modrý tiger.

Vďaka cezhraničným spoluprácam sa na udeľovaní Sĺnk v sieti skloňovalo aj viacero koprodukčných počinov. Najlepšie kostýmy podľa hlasujúcich vytvorila Katarína Štrbová pre Líbánky Jana Hřebejka, cenu za najlepšiu hudbu prevzal Jan P. Muchow, ktorý spolu s Michalom Novinskim skomponoval sprievodnú hudbu k detektívnej dráme Davida Ondříčka V tieni.

Slnko v sieti sa udeľuje každé dva roky a ak je tento odstup kdesi naozaj cítiť, je to azda skôr doplnková cena pre najlepší zahraničný film. Tentoraz sa napríklad vo štvorici nominovaných stretli hneď tri snímky, ktoré už stihli získať Oscara pre najlepší cudzojazyčný film – každá, samozrejme, v inom roku. Slovenského Oscara z nich napokon získala Láska Michaela Hanekeho

Prehľad víťazov a víťaziek národných filmových cien Slnko v sieti 2014

Najlepší hraný film: Môj pes Killer (Mira Fornay)
Najlepší dokumentárny film: Kauza Cervanová (Robert Kirchhoff)
Najlepší animovaný film: Sneh (Ivana Šebestová)
Najlepší krátky hraný film: Výstava (Peter Begányi a Andrej Kolenčík)
Najlepší zahraničný film v slovenskej distribúcii: Láska (Michael Haneke)
Najlepšia filmová réžia: Mira Fornay (Môj pes Killer)
Najlepší mužský herecký výkon v hlavnej úlohe: Attila Mokos (Ďakujem, dobre)
Najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe: Zuzana Mauréry (Ďakujem, dobre)
Najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe: Miroslav Krobot (Ďakujem, dobre)
Najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe: Jana Oľhová (Ďakujem, dobre)
Najlepší filmový scenár: Mira Fornay (Môj pes Killer)
Najlepší kameramanský výkon: Tomáš Juríček (Kandidát)
Najlepší filmový strih: Matej Beneš (Kandidát)
Najlepší filmový zvuk: Marián Gregorovič a Peter Mazáček (Zázrak)
Najlepšia filmová hudba: Michal Novinski a Jan P. Muchow (V tieni)
Najlepší výtvarný počin: Michal Struss a Henrich Borároš (Modrý tiger – animátor/architekt)
Najlepšie návrhy kostýmov: Katarína Štrbová Bieliková (Líbanky)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ceny #víťaz #Môj pes Killer #Slnko v sieti