Z čínskeho internetu musí zmiznúť Teória veľkého tresku aj Advokáti

Čínske úrady nariadili v celej krajine internetovým streamingovým serverom stiahnuť štyri obľúbené americké televízne seriály. Informoval o tom spravodajský server The New York Times.

29.04.2014 12:46
Jim Parsons Foto: ,
Príbehy mladého génia Sheldona a jeho kamarátov zo seriálu Teória veľkého tresku si už v Číne nepozrú ani online..
debata

Ako potvrdili dva online vysielacie servery , cenzori nariadili stiahnuť seriály Teória veľkého tresku , Dobrá manželka , Národná vyšetrovacia služba ( NCIS ) a Advokáti . Podľa jedného zo zamestnancov bol príkaz vydaný v piatok.

Premietanie zahraničných filmov v kinách a vysielanie zahraničných relácií v online priestore obmedzujú vládne kvóty a prísny dohľad cenzorov . Internetové streamingové servery sa ale v posledných rokoch tešili relatívnej voľnosti , čo umožnilo zahraničím televíznym seriálom nazbierať milióny divákov.

Nadšeného prijatia sa tak v posledných rokoch dočkali napríklad americké seriály Živí mŕtvi, Upírske denníky, či Domček z kariet . S množstvom násilia , povier a škandálov , čo sú témy čínskym cenzorom nemilé , by sa tieto seriály pravdepodobne nemali nikdy šancu dostať do čínskej televízie. Na internete, kde je cenzúra vysielanie voľnejšia než v televízii , ale nazbierali milióny divákov. Vďaka vysokej návštevnosti si to všimla aj vláda . Teraz aktívne študuje sériu plánov a krokov , ako kontrolovať zahraničné relácie na internete, uviedli zasvätené zdroje.

Čínsky internetový video – priemysel v posledných rokoch neustále stúpal a čoraz viac obyvateľov mení sledovanie televíznej obrazovky za sledovanie obľúbených programov online . To umožnil rozvoj čínskych video – serverov , ktoré začali poskytovať čím ďalej tým rozmanitejší, licenčne zakúpený, obsah.

Podľa odhadov analytikov stúpli v roku 2013 zisky z čínskeho online vysielanie o 41,9 percenta na v prepočte zhruba dve miliardy dolárov . Pre tento rok bol odhadovaný nárast o 38,7 percenta .

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #cenzúra #Teória veľkého tresku #seriál Advokáti