Louis de Funès má múzeum na zámku na Loire

Francúzsky herec Louis de Funès, ktorý patrí stále k najpopulárnejším komikom v krajine aj 31 rokov po smrti, má odteraz vlastné múzeum priamo na zámku na Loire, kde kedysi žil. Informovala o tom agentúra AFP.

04.05.2014 16:00
funes Foto:
Luis de Funès
debata

V oranžérii, čiže starobylom skleníku zámku Clermont, ktorý leží neďaleko Nantes na západe Francúzska, majú turisti možnosť prezrieť si mnohé z rekvizít, ktoré sú z jeho filmov známe aj slovenským divákom. Prezrieť si môžu aj jeho osobné predmety, najmä udice. Funès totiž bol vo chvíľach odpočinku vášnivým a podľa tvrdení jeho súčasníkov aj dobrým rybárom.

Čo návštevníkov múzea neminie, je pohľad napríklad na Funèsov klobúk alebo obrovskú banku na guľôčkové žuvačky z filmu Dobrodružstvá rabína Jacoba. Vidieť môžu aj jeho parochňu hysterického dirigenta z filmu Veľký flám vrátane všetkých zlomených dirigentských paličiek. A všade návštevníkov sprevádza hudba napríklad z filmu Žandár zo Saint Tropez.

Múzeum vystavuje aj hromady fotografií najmä z nakrúcania komediálnych klasík, na ktorých vidieť, že sa herec so svojimi kolegami dokázal baviť aj mimo kameru. Nechýbajú ani dobové plagáty lákajúce do kina na snímky s de Funèsom alebo malá premietacia miestnosť, kde bežia zostrihané scénky, ktoré sa už nezmestili do filmov.

„Musée de Louis“ otvorili v obci Le Cellier pri zámku Clermont vlastne už vlani v júli, ale vtedy pozostávalo iba z dvoch malých miestností. V priebehu piatich mesiacov prvej sezóny ho navštívilo 5-tisíc ľudí. Jeho zakladateľom tak bolo hneď jasné, že to nebude stačiť, a dohodli sa s terajšími majiteľmi zámku na prenájme oranžérie, v ktorej de Funès kedysi vypestoval vlastnú odrodu ruže. Teraz sa múzeum rozprestiera na takmer 200 štvorcových metroch a v zbierke sú aj predmety mnohých iných súkromných zberateľov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #múzeum #komik #zámok na Loire #Louis de Funès