Mádl vďaka Deťom noci nie je už len zábavný, má rešpekt

Česká režisérka Michaela Pavlátová mala pri nakrúcaní filmu Deti noci ambíciu objaviť nového neopozeraného herca alebo herečku.

08.01.2009 17:42
Jiří Mádl - Děti noci Foto:
Herec Jiří Mádl vo filme Děti noci, ktorý prišiel už aj do slovenských kín.
debata

Nakoniec sa jej však podarilo uviesť známeho herca Jiřího Mádla do nového filmového sveta, v ktorom získal ocenenie a rešpekt. Ako herec začínal pred piatimi rokmi v mainstreamových komédiách, ktoré ho preslávili medzi divákmi, ale vo filmárskej obci ho i s kolegom Vojtom Kotekom považovali len za zábavného chlapca pre tínedžerov.

Pavlátovej sa však zapáčil i v týchto snímkach a vybrala si ho pre jeho talent vedieť hrať civilne. „Chcela som nájsť nového herca, ale objavila som Mádla pre nový svet. Zrazu vzbudil rešpekt u ľudí a dostal cenu v Karlových Varoch,“ uviedla pri uvedení filmu v Bratislave režisérka.

Mádl si po prvý raz zahral vo filme pre náročnejších divákov, a to postavu čudáka Ubra, ktorý sa rád prehrabáva v odpadkových kontajneroch a miluje hlavnú hrdinku Ofku. Dievča, ktoré uviazlo medzi detstvom a dospelosťou, zahrala rovnako dobre a civilne herečka Martha Issová.

Na výrobe Detí noci sa podieľala i scenáristka Irena Hejdová, ktorá sa voľne inšpirovala zážitkami zo svojho života. Podľa Pavlátovej bola k úpravám svojho debutového scenára veľmi otvorená. „Keď som čítala scenár, mala som pocit, že je to krásne napísané, ale vôbec neviem, čo s tým mám robiť. Bol to scenár, kde sa toho dialo veľmi málo,“ prezradila Pavlátová, ktorá sa rozhodla vložiť do pocitovej filmovej poviedky trocha dramatickosti.

So správnymi pocitmi a náladou by mal k filmu pristupovať i divák. Ako uviedla Pavlátová, nejde o film, ktorý diváka vtiahne. Naopak, musí sa mu sám otvoriť, aby ho oslovil.

debata chyba