Zlaté glóbusy dodali lesk príbehu za pár drobných

Malý film porazil tie veľké. Na udeľovaní ocenení Zlatý glóbus, ktoré prebehlo v noci z nedele na pondelok, získal najviac trofejí titul Slumdog Millionaire. Na konto snímky bez vysokého rozpočtu a hereckých hviezd putovali štyri ocenenia.

13.01.2009 10:00
Slumdog Millionaire Foto:
Osadenstvo Slumdog Millionaire (milionár z chatrče) sa tešilo z triumfu na udeľovaní Zlatých glóbusov. Odnášalo si štyri sošky vrátane tej za najlepší film.
debata

Naopak, vysokorozpočtový film Podivuhodný prípad Benjamina Buttona, v ktorom hrá Brad Pitt aj Cate Blanchettová, vyšiel naprázdno. „Ten film sme robili zo srdca, naozaj. Vôbec sme neočakávali, že sa tu ocitneme,“ povedal podľa agentúry Reuters britský režisér Danny Boyle. Vo filme Slumdog Millionaire vyrozprával príbeh indického mladíka Jamala Malika, ktorý pochádza z chudobnej štvrte a má len základné vzdelanie. Napriek tomu úspešne hrá o veľké peniaze v televíznej súťaži. Polícia ho však podozrieva z podvodu. Jamal sa rozhodne očistiť tým, že odhalí svoj životný príbeh. Hovorí o poučných skúsenostiach zo slumu, o ťažkom detstve, pouličných dobrodružstvách aj o láske. Boyleova snímka získala Zlatý glóbus v kategóriách najlepšia filmová dráma, scenár, réžia a hudba. A premenila tak všetky štyri nominácie.

Hitchcockovo Psycho z roku 1960 malo kedysi takú moc, že niektorým ľuďom znechutilo sprchovanie. Po filme Čeľuste zase klesla návštevnosť pláží, pretože ľudia mali strach zo žralokov. Steven Spielberg, ktorý túto snímku v roku 1975 nakrútil, dostal počas udeľovania Zlatých glóbusov čestné ocenenie za celoživotné dielo. Mal ho prevziať už vlani, ale vzhľadom na štrajk scenáristov mu ho v plnej paráde odovzdali až teraz.

„Mám 62 rokov. Som dosť starý na to, aby som dostal takúto cenu? Som. Ďakujem veľmi pekne,“ povedal Steven Spielberg. Jeho trofej je pomenovaná po režisérovi Cecilovi B. DeMilleovi, ktorý snímkou Najväčšia šou sveta inšpiroval v detstve Spielberga k nakrúteniu kratučkého filmu za pomoci hračkárskych vláčikov.

Oveľa neskôr žal Spielberg úspechy s titulmi Blízke stretnutia tretieho druhu, E.T. – Mimozemšťan, Schindlerov zoznam, Minority Report, Mníchov, s dvoma časťami Jurského parku alebo so štvordielnou sériou o Indiana Jonesovi. „Počas 40 rokov priniesol do kinematografie s každým novým filmom niečo novátorské a oživujúce,“ zhodnotil jeho kariéru režisér Martin Scorsese, ktorý mu odovzdával cenu.

Zlaté glóbusy, ktoré udeľuje hollywoodska Asociácia zahraničných novinárov, si odniesli aj tvorcovia televíznych projektov. Najlepšie sa spomedzi nich v nedeľu v noci darilo minisérii John Adams, ktorá získala štyri trofeje.

debata chyba