Snímku V Tichu by mali do kín uviesť koncom augusta

Český režisér Zdeněk Jiráský spolu s tímom dokončuje očakávanú snímku V Tichu. Film, ktorý je známy pod pracovným názvom Denník Agáty Schindlerovej, plánujú do kín uviesť koncom augusta.

07.05.2014 12:19
dennik agaty schindlerovej Foto:
Zmierniť utrpenie židovských umelcov pomohla aj hudba či tanec.
debata

„Film je v štádiu ukončeného finálneho strihu, vo fáze prác na sound designe a zvukovej postprodukcie a finalizácie filmovej hudby. Paralelne prebiehajú práce na trikových záberoch, čistení obrazu a celkovej finalizácii obrazovej postprodukcie. V Českej televízii sa pred časom nahovárali vnútorné monológy protagonistov, zbory a pracovalo sa s ruchovými efektmi,“ prezradila producentka Lívia Filusová.

Téma snímky sa odráža od štúdií slovenskej muzikologičky žijúcej v Drážďanoch Agáty Schindlerovej, ktorá sa už 20 rokov zaoberá mapovaním „prekliatej hudby“. Film je autentickým svedectvom o osudoch židovských hudobníkov a hudobníčok, ktorým práve hudba pomohla zmierniť ich utrpenie v čase vlády nacizmu. „Film definuje problém židovskej otázky počas druhej svetovej vojny cez prizmu vnútorného osobného prežívania hrdinov. Demonštruje komparatívnym spôsobom situácie, ktoré hlboko zasiahli do ich života. Kedy sa z významných uznávaných hudobníkov stali bezvýznamné čísla v koncentračnom tábore. Nosným pilierom filmu je obrazová štylizácia a hudobná zložka, ktorá sprostredkuje divákovi možnosť vcítiť sa priamo do situácií a prežívania postáv. Pracujeme s emóciou, imagináciou, pocitom a vnútorným prežívaním,“ dodala Filusová.

V roli klavírnej virtuózky Edith Kraus sa predstaví herečka Judit Bárdos, Jan Čtvrtník stvárnil klaviristu a džezového hudobníka Karola Elberta, Ján Gallovič sa zhostil úlohy nemeckého dirigenta a skladateľa Arthura Chitza a baletku Alicu Flachovú-Pastorovú stvárnili žiačky bratislavského tanečného konzervatória Evy Jaczovej Ema Dobešová a Valéria Stašková. Kameramanom filmu je Michal Černý a strihačkou Hedvika Hansalová.

debata chyba
Viac na túto tému: #Denník Agáty Schindlerovej #Zdeněk Jiráský #V Tichu