Na Feste Anča bude mať premiéru film Je vysoký muž šťastný?

Na medzinárodnom festivale animovaného filmu s názvom Fest Anča bude mať premiéru aj film z roku 2013 francúzskeho režiséra Michela Gondryho - Je vysoký muž šťastný? s podtitulom Animovaná konverzácia s Noamom Chomským (Is the Man Who Is Tall Happy?: An Animated Conversation with Noam Chomsky). Gondryho animovaný dialóg s lingvistom a politickým aktivistom obsahuje množstvo názorov a postrehov, ktoré striedajú spomienky na život. Vážnu tému vyvažujú rozličné otázky, kreslené vysvetlivky či francúzsky prízvuk.

11.05.2014 12:00
Je vysoký muž šťastný? Foto:
Je vysoký muž šťastný?
debata

Na festivale, ktorý sa bude konať od 18. do 22. júna v Žiline, sa zúčastní množstvo hostí z oblasti animovanej tvorby. Návštevníci a návštevníčky sa môžu tešiť na stovky filmov. Jedným z nich je aj rodinný celovečerný brazílsky titul Chlapec a svet (O Menino e o Mundo) z roku 2013. Režisérom farebného animáku, ktorého dej sleduje príbeh chlapca menom Cuco, je Ale Abreu. „Diváka zaujme aj dvojité kódovanie filmu. Dospelý vníma príbeh úplne inak ako dieťa. Chlapec a svet je na jednej strane nesmierne hravý a farebný, a tým si ho obľúbia mladší diváci. Na druhej strane v ňom dospelý človek popri bezprostrednej nálade rozozná aj veľmi otvorené posolstvo reagujúce na realitu súčasnej spoločnosti,“ vyjadril sa dramaturg Maroš Brojo. V rámci podujatia premietnu aj najstarší zachovaný animák s názvom Dobrodružstvá princa Achmeda (Die Geschichte des Prinzen Achmed) z roku 1926, ktorého režisérkou je Lotte Reiniger. Film bude sprevádzať naživo vlastnou produkciou slovenský hudobník Stroon. Ukrajinské avantgardné diela bude sprevádzať zas Karaoke Tundra z Trnavy.

Dominantou festivalu bude medzinárodná súťaž animovaných filmov, do ktorej sa prihlásilo 1076 snímok zo 70 krajín, pričom 44 je zo Slovenska. „Čaká nás náročná práca. Predvýberová porota musí vybrať do súťaže to najlepšie, čo za posledné dva roky vo svete vzniklo. Prišli nám oceňované filmy z animovaných veľmocí, akými sú Nemecko, Francúzsko, USA či Veľká Británia. No potešili nás aj zaujímavé veci z krajín s veľmi nízkou produkciou animákov, ako napríklad Ekvádor, Nigéria či Kamerun,“ uviedol Brojo.

Organizátori Festu Anča chcú podľa slov riaditeľky podujatia Evy Pavlovičovej podporiť aj slovenskú tvorbu. V spolupráci s Litfondom preto udelia ocenenie Anča Slovak Award, ktorého víťaz získa cenu honorovanú sumou 600 eur.

Festival ponúkne aj sprievodný program, koncerty, workshopy, diskusie či súťaž Animation Karaoke Battle, ktorej podstatou je čo najlepšie nadabovať náhodne vybraný animák. Ďalšie informácie o Feste Anča sú dostupné na webstránke www.festanca.sk.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #premiéra #animovaný film #Fest Anča