Recenzia: RocknRolla? Šťavnatý kus od Guya Ritchieho

Zatiaľ čo sa Guy Ritchie pripravuje na nakrúcanie vlastnej adaptácie slávneho Sherlocka Holmesa, do slovenských kín prichádza jeho krimikomédia RocknRolla.

25.01.2009 08:58
Gerard Butler Foto:
Jednu z hlavných úloh v Rocknrolle stvárnil Gerard Butler.
debata

Štýlom filmového rozprávania pripomína jeho skvelé filmy Zbaľ prachy a vypadni a Podfu©k. Ale tentoraz nerozvíja príbehy geniálnych kartárov ani zlodejov diamantov. Napínavú a vtipnú story objavil v londýnskych nehnuteľnostiach. Presnejšie, v zákulisí podnikavcov, zvyknutých ľahko prísť k peniazom.

V Londýne plnom žeriavov na seba narazia dvaja kohúti. Staromódny gangster Lenny, ktorý ovláda podsvetie i poslancov, a ruský miliardár Uri. Do ich miliónového biznisu s realitami sa s vidinou vyšších ziskov zapletie Divoká banda. Tú vedie drsňák One Two. Aj atraktívna účtovníčka Stella si chce prísť na svoje (prachy). Reťaz podvodov a lží napruží krádež obrazu, ktorý ruský magnát požičal Lennymu. A ešte je tu RocknRolla, kedysi slávny rocker zdevastovaný drogami, ktorý sa vyhlásil za mŕtveho.

Ako býva vo hviezdnych chvíľach Guya Ritchieho zvykom, dômyselne spletený príbeh zaplnil svojráznymi postavičkami z rôznych vrstiev spoločnosti. A nadupal ho akciou, napätím, humorom, absurditou i štipkou tragiky. Rafinovaným dynamickým strihom postupne odkrýva karty, nakoniec ako eso z rukáva vytiahne prekvapujúce finále. Pracuje s výbornými, na Slovensku zväčša málo známymi hercami.

Do úlohy záhadného Rusa si vybral Karla Rodena, ktorý je skvelý – takisto ako Thandie Newtonová, Tom Wilkinson, Gerard Butler a plejáda ďalších. Atmosféru Londýna a sveta veľkých i malých zlodejov dotvoril podmanivými obrazmi kameraman David Higgs.
RocknRolla ponúka filmárske majstrovstvo aj skvelú zábavu. A rafinovaný príbeh, ktorý chvíľami až mrazí. Nie obludnosťou podvodov či úplatnosťou skorumpovaných politikov, ale ľudskou tragédiou.

Hodnotenie Pravdy: 4 z 5 hviezdičiek

debata chyba