Festival v Cannes otvorila kontroverzná životopisná dráma

Snímka Grace: Kňažná z Monaka patrí k tým, ku ktorým mali mnohí čo povedať ešte dávno pred premiérou. Obvykle pri tom nejde práve o lichôtky. Rodina zosnulej kňažnej film bojkotuje ako lživý a urážlivý, prvé recenzie tvrdia, že je hotovou katastrofou aj z pohľadu diváka.

15.05.2014 07:00
FILMFESTIVAL-CANNES/ Foto:
Na včerajšiu montáž povestného červeného koberca starostlivo dohliadal Marcello Mastroianni, ktorého tvár je symbolom 67. ročníka festivalu v Cannes.
debata

Najmenej jedna chvíľa veľkej slávy sa však snímke Oliviera Dahana predsa len ušla – stredajšie slávnostné uvedenie počas otváracieho ceremoniálu Medzinárodného filmového hestivalu v Cannes. Festival, ktorý sa radí k najprestížnejším filmovým podujatiam sveta, našťastie ponúkne počas svojho 67. ročníka aj nádejnejšie „highlighty“. Napríklad súťaž o Zlatú palmu, v ktorej sa tentokrát stretnú aj novinky režisérov Jeana-Luca Gorada, bratov Dardennovcov, Kena Loacha, Michela Hazanaviciusa či Davida Cronenberga.

Herci Tim Roth a Nicole Kidman počas príchodu...
Čínska hviezda Zhang Ziyi.
+38Herečka a modelka Laetitia Casta si na...

Stvárniť pred kamerou osobnosť, ktorej príbeh viac či menej pozná celý svet, je pre herca vždy tak trochu krokom do prázdna. Môže sa to skončiť Oscarom, ako v prípade Daniela Day-Lewisa (Lincoln), alebo aj výsmechom, o čom by iste vedela svoje povedať napríklad Naomi Watts vďaka vlaňajšej role princeznej z Walesu. Podľa Petra Bradshawa, filmového kritika denníka Guardian, snímka Kňažná z Monaka s prehľadom preskakuje aj „vysokú latku“ nevkusu nastavenú Dianou. „Odrastený srnček Bambi, ktorý si po pár koktejloch náhle spomenul na násilnú smrť svojej matky“. Tak podľa neho pôsobí Nicole Kidman v úlohe hollywoodskej krásky, ktorá sa vzdala žiarivej kariéry pre lásku k aristokratovi. Dobrá nálada, v ktorej austrálska herečka včera spolu s kolegom Timom Rothom dorazila na červený koberec v Cannes ale naznačuje, že si z kritiky ťažkú hlavu nerobí.

Široké úsmevy zdobili aj tváre členov medzinárodnej poroty, ktorá bude v priebehu najbližších dní posudzovať adeptov na Zlatú palmu. V jej čele stojí novozélandská filmárka Jane Campion, k ďalším porotcom patria Sofia Coppola, Willem Dafoe, Gael Garcia Bernal či Nicolas Winding Refn. Ako už v Cannes býva zvykom, ich úloha bude neľahká. V súťaži sa každoročne objavujú niektoré z najzvučnejších mien svetovej kinematografie, tento rok je v nej obzvlášť vysoká koncentrácia domácich, teda francúzskych tvorcov.

Jean-Luc Godard je na Zlatú palmu nominovaný už po siedmy raz, dosiaľ ešte neuspel. Jeho novinka Goodbye to Language (Zbohom jazyku) je nakrútená v 3D a hovorí o žene, mužovi a psovi, ktorý do ich vzťahu zasiahne. Belgickí bratia Jean-Pierre a Luc Dardennovci boli nominovaní na rôzne ocenenia festivalu v Cannes už spolu 10– krát. Na konte majú dve Zlaté palmy a tiež dve Ceny ekumenickej poroty, jednu Veľkú cenu poroty a ocenenie za scenár. Zbierku im má pômôcť rozšíriť snímka Two Days, One Night (Dva dni, jedna noc). Marion Cotillard v nej hrá ženu, ktorá má jediný víkend na to prehoviť kolegov, aby sa vzdali svojich odmien a umožnili jej tak neprísť o prácu. Michel Hazanavicius dobil svet svojim čierno-bielym nemým filmom Artist, v Cannes zaň však Zlatú palmu nezískal. Vo filme The Search (Hľadanie) vyrozpráva o čosi konvenčnejší príbeh o žene, ktorá si pri práci v Čečensku vytvorí hlboký vzťah k miestnemu chlapcovi.

V súťaži im budú konkurovať napríklad aj Tommy Lee Jones so svojim štvrtým režijným projektom The Homesman, David Cronenberg so satirickou drámou Maps to the Stars (Mapy k hviezdam) či britský majster realizmu Ken Loach s historickou drámou Jimmy's Hall (Jimmyho sieň).

Festival v Cannes potrvá do 25. mája. O veľkolepý záver sa postará Quentin Tarantino – nie však svojou filmovou novinkou, ale špeciálnou poctou, ktorú vzdá pri príležitosti 50. výročia vzniku spaghetti westernu svojmu veľkému vzoru Sergiovi Leonovi. Súčasťou záverečného ceremoniálu bude premietnutie zreštaurovanej verzie jeho slávneho filmu Pre hrsť dolárov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Cannes 2014 #Grace: Kňažná z Monaka #Oliver Dahan #Jean-Luc Godard