Saxana sa vráti, ale až na Vianoce

Hoci je čarodejnica, spríjemňuje spomienky na detstvo niekoľkým generáciám divákov. Dívka na koštěti, teda Saxana, v podaní Petry Černockej sa na filmových plátnach objavila v premiére v roku 1971. Po takmer štyridsiatich rokoch sa jej tvorcovia rozhodli, že populárnu postavu oživia.

28.01.2009 21:00
Petra Černocká Foto:
Petru Černockú preslávila postava Saxany.
debata

„Nejde o rovnakú rieku – tá je teraz úplne iná. Už v 90. rokoch sme boli s Milošom Macourkom vyzvaní, aby sme napísali scenár, ale projekt zaspal. Novú verziu som napísal s Vlastimilom Mistríkom,“ povedal pre Českú tlačovú kanceláriu pred rokom režisér Václav Vorlíček. Na filme Saxana – veľtrh strašidiel už nemohol spolupracovať s dvorným scenáristom Milošom Macourkom, pretože ten v roku 2002 zomrel.

Hrdinkou pokračovania bude malá Saxanka, dcéra pôvodnej Saxany. Miluje rozprávky, o čarodejníckej minulosti svojej mamy však nič netuší. Náhodou sa dostane do ríše rozprávok, kde práve prebieha veľtrh strašidiel. Ríšu ohrozuje komiksový zloduch Crackman, proti ktorému musí Saxanka v snímke kombinujúcou hraný film s 3D animáciou bojovať.

Petra Černocká a Jan Hrušínský, ktorí v pôvodnej Dívke na koštěti stvárnili zamilovanú dvojicu, si v pokračovaní zahrali Saxankiných rodičov. Okrem nich sa v snímke objaví Jiřina Bohdalová, Josef Somr alebo Petr Nárožný. Rozprávka, ktorá bude mať v Česku premiéru v septembri, príde do slovenských kín 3. decembra.

Ale už koncom februára príde na Slovensko komédia Sněženky a machři po 25 letech. V pokračovaní osudov spolužiakov z gymnázia, ktorí sa po rokoch stretávajú na horskej chate, vystriedal Karla Smyczka na režisérskej stoličke Viktor Tauš. A stretla sa v ňom väčšina z pôvodného hereckého obsadenia. Česká kritika film neprijala.

debata chyba