Storočný starček nestráca šarm ani na plátne

Príbeh storočného Alana Karlssona, ktorý utiekol z domova dôchodcov, aby zažil tie najbizarnejšie dobrodružstvá, sa v knižnej podobe stal bestsellerom. Netrvalo dlho a podľa titulu Jonasa Jonassona vznikol rovnomenný film, dokonca ten najdrahší v švédskej kinematografii. Kto sa nestihol zasmiať na Allanových príhodách už v čase, keď vyšiel román, ten nájde v kine na jeho prečítanie dobrú motiváciu. Starčeka o sympatický humor s nadhľadom totiž kamera neobrala.

21.05.2014 16:00
web STOROCNY STARCEK Foto:
Alanovi sa bizarné zážitky lepia na päty aj v skutočne pokročilom veku.
debata

Život je ako dynamit

Život je ako bonboniéra. Týmto slovám sa priučil Forrest Gump na začiatku slávnej snímky. Rovnako prepletený a absurdný osud má aj Alan Karlsson. Ten si však v úvode filmu namiesto vysedávania na lavičke posvieti na pažravú líšku, ktorej sa zbaví pomocou jedného kilogramu dynamitu.

Alan Karlsson má „vo vyhadzovaní do vzduchu“ záľubu už od detstva. Jeho otec, naivný komunista, zomiera v Rusku ešte v časoch, keď Alan navštevuje základnú školu. Keď chlapec neúmyselne „vyhodí do vzduchu“ miestneho podnikateľa, dostane sa pod ruky vedcov a psychiatrov. Životná púť originálneho muža, ktorého mnohí majú za blázna a druhí, naopak, za génia, sa týmto vôbec nekončí.

Španielska občianska vojna, zostrojenie atómovej bomby, stalinizmus, alebo napäté vzťahy a následná špionáž medzi Ruskom a USA. Zdá sa, že ani niet udalosti v novodobej histórii, ktorá by sa bez Alana zaobišla. Po živote preplnenom bizarnými zážitkami sa storočnému Švédovi nechce tráviť čas v domove dôchodcov. V papučiach a pyžame prelieza von oknom a vydáva sa v ústrety slobode, a najmä novým dobrodružstvám. Tie sa na neho napriek vysokému veku stále „lepia“.

Viac Karlssona

Kniha Storočný starček, ktorý vyliezol z okna a zmizol je v súčasnosti preložená do viac ako štyridsiatich jazykov a patrí medzi najväčšie hity švédskej beletrie. Film režiséra a scenáristu Felixa Herngrena z pútavej predlohy využil, čo sa dalo, niekoľko pasáží v ňom však, pochopiteľne, chýba. Snímka trvajúca takmer dve hodiny zjavne nemala dostatočný priestor na hlbšie rozvíjanie deja a vedľajších postáv. Napriek tomu ostáva v charakteris­tických črtách trefným zobrazením románu, zachováva si nadhľad, nebojí sa čierneho humoru ani irónie.

Oveľa viac sa však mohli tvorcovia pohrať s jazykom. Stručné Alanove hlášky, v ktorých sa mnohokrát skrývala životná múdrosť, pobavili len príležitostne, jeho „švejkovská“ prostota tak na rozdiel od knihy vynikala jedine cez jeho činy, čo je škoda. Veľké plus získava film za masky a kostýmy. Päťdesiatročný herec Robert Gustafsson zobrazujúci Allana sa vďaka nim autenticky zmenil z mladého vedca až po šmatlajúceho dedka v domove dôchodcov.

Storočný starček, ktorý vyliezol z okna a zmizol ponúka v kinosálach priamočiaru mainstreamovú zábavu. Je zábavný, odviazaný a originálny. Tešiť sa z filmu môže aj spisovateľ Jonas Jonasson. Vydarené spracovanie románu mu totiž môže zabezpečiť nových čitateľov. Však kto by sa o Alanovi Karlssonovi nechcel dozvedieť viac?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #filmová recenzia #Jonas Jonasson #Storočný starček #ktorý vyliezol z okna a zmizol