Skúšky charakterov za dva dni a jednu noc

„V ekonomickej a sociálnej kríze, v ktorej sa Európa teraz nachádza, sme už dlhšie uvažovali nakrútiť film o osobe vystavenej rozhodnutiu kolektívu, či príde o prácu,“ povedal o filme Dva dni, jedna noc (Deux jours, une nuit) belgický režisér Luc Dardenne. A jeho brat Jean-Pierre pokračoval: "Bolo pre nás najdôležitejšie ukázať niekoho, o kom sa uvažuje, či je slabý a nie veľmi výkonný. Film je oslavou tejto nevýkonnosti, z ktorej sa zrodila sila a guráž bojovať.“ Režisérska dvojica bratov Dardennovcov patrí k miláčikom Cannes a príbeh ich najnovšieho opusu je prostý. Okolnosťami zneurotizovaná matka rodiny Sandra (hrá ju Marion Cotillard) čaká na verdikt, či ju prepustia zo zamestnania.

22.05.2014 09:00
France Cannes Two Days One Night Red Carpet Foto:
Predstavitelia filmu Dva dni, jedna noc na festivale v Cannes. Zprava: režisér Jean-Pierre Dardenne, herečka Marion Cotillardová, herec Fabrizio Rongione a režisér Luc Dardenne.
debata

Zo šestnástich kolegov deväť musí rozhodnúť v jej prospech. Sandra navštevuje jedného po druhom, získava ich hlasy. Jedni ju odmietnu, iní váhajú, ale sú aj takí, ktorí sú na jej strane. Ide totiž o to, že keď ju prepustia, dostanú prémie, keď ostáva, nedostanú nič. A to je silný motív. Mladá žena, zocelená bojom o prácu, dostane od života príučku o solidarite, spolupatričnosti a charakternosti. Tá sa najviac zdôrazňovala aj na tlačovej besede s tvorcami. Konštatovalo sa, že sme v ťažkých časoch málo tolerantní a uvažujeme egoisticky.

Mesto fantómov

"Myslím si, že všetky moje filmy sú komédie. Ani tento nie je iný ako predošlé. A nie je to kritika a výsmech Hollywodu, ale filmu… V tomto meste je veľa fantómov a ja mám k ním priam averziu. Nie som nábožný, ale akceptujem preludy spomienok. Mnoho ľudí konverzuje s mŕtvymi, ale ja v tradičnom náboženskom poňatí duchov neakceptujem,” povedal okrem iného na tlačovej besede kanadský režisér David Cronenberg o snímke Mapa hollywoodskych hviezd (Maps to the Stars). Jeho postoj mu nebránil nakrútiť o nich film. Delegácia bola jednou z najreprezen­tatívnejších. Okrem režiséra prišli na tlačovú besedu herci Julianne Moore, Mia Wasikowska, Sarah Gadon, John Cusak, Robert Pattinson, Eva Bird, scenárista filmu Bruce Wagner a traja producenti.

Benjie má 13 rokov a už je z neho hviezda, otec Sanford Weiss je scenárista a kouč celebrít. Jeho klientkou je pekná Havana, ktorá chce za každú cenu hrať vo filme svoju slávnu zosnulú matku. Situácia sa zauzlí, keď sa zrazu objaví Benjiho sestra Agatha, ktorá bola osem rokov zavretá na psychiatrii. V meste neurotikov, narkomanov, žiarlivcov a incestných vzťahov možno čakať len katastrofy a tie prídu. Film je však zábavný, odvážny a poruší mnohé tabu. Mimoriadny výkon podala najmä Julianne Moore (doteraz v Cannes najlepšia ženská herecká kreácia). "Havana je permanentná pubertiačka. Akceptovala som scenár aj úlohu. Hrať vo filme aj lascívne scény mi robilo radosť,” vyhlásila herečka. Nebol by to však Cronenberg, aby nevymyslel rôzne prekvapujúce finty násilia aj brilantné finále v podobnom duchu.

Nováčik v Cannes urobil dojem

Snímku Foxcatchet (názov wrestlingového klubu) amerického režiséra Bennetta Millera, ktorý je v Cannes nováčikom, prijalo tak obecenstvo, ako aj kritika pozitívne. Film realizoval podľa autobiografie olympijského víťaza Marka Schultza o tom, ako schizofrenický milionár John Da Pont zastrelil jeho staršieho brata Davida. "Veľa sa pracovalo na scenári, čítali sme novinové články, ktoré bohato písali o tragédii, hľadali dokumenty o prípade a rodine Da Pont. Mnoho sme sa o Johnovi dozvedeli, no odhaliť jeho vnútorných démonov sme nedokázali,” priznal na tlačovej besede režisér. Úlohy Marka sa výborne zhostil Channing Tatum a postavy Davida nemenej úspešne Steve Carell. Snímka patrí k tomu najlepšiemu, čo sme doteraz v súťaži videli, pre precíznu réžiu, sugestívne herecké výkony a zaujímavo snímane zábery z wrestlingové­ho ringu.

Japonská režisérka Naomi Kawase sa s filmom Stále voda (Futatsume no mado, Still the Water) prezentovala v odlišnej poetike ako ostatné festivalové príspevky. Poetický ladená snímka o dospievaní, prvej láske, sklamaní a smrti, zasadená do krásneho, ale drsného kraja, je síce rozvláčna, ale istým spôsobom, čo sa týka filmového videnia, osobitá.

Herečka Marion Cotillard rozdávala autogramy aj...
Herečka Marion Cotillard v Cannes.
+5Herečka Marion Cotillard pózuje fotografom v...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Marion Cotillard #Cannes 2014 #Dardennovci