Mesiačiky majú zbúrať jedno z posledných tabu

Menštruácia nie je práve obvyklou filmovou témou. Niekto by ju mohol dokonca považovať za tabu. Režisérka Diana Fabiánová jej azda práve preto v roku 2009 venovala celovečerný film Mesiac v nás a už 28. mája predstaví aj podobne ladené Mesiačiky.

22.05.2014 16:33
33-mesiaciky sirka Foto:
Mesiačiky už stihli získať titul Najlepší krátky vedecký dokument na medzinárodnom festivale Academia Film Olomouc.
debata

Náučný film by mal pomôcť (nielen) dospievajúcim dievčatám dozvedieť sa atraktívnou formou čo najviac o príčine, priebehu aj kultúrnych rozdieloch v ponímaní mesačnej periódy. Vďaka fanúšikom tohto projektu sa film mladej slovenskej filmárky dostane do celého sveta.

Hoci film Mesiac v nás oslovoval predovšetkým dospelých divákov, dostal sa aj do škôl, kde slúžil ako náučná pomôcka. Úspech mal aj v zahraničí. „Ponuka pripraviť podobný film pre mladších divákov prišla zvonku, od viacerých inštitúcií aj jednotlivcov,“ vraví režisérka. O tom, že je po takomto filme veľký dopyt, svedčí aj spôsob jeho financovania. „Pomocou crowdfundingu na vznik Mesiačikov prispeli ľudia z 31 krajín sveta.“

Vo filme sú vtipné animované sekvencie, kuriózne informácie od Aljašky až po Amazóniu aj fakty z histórie. Cieľom je vyvolať v dievčatách zdravý vzťah k tejto súčasti ich života.

„Keď som na stredných školách robila prieskum, vysvitlo, že väčšina dievčat má k svojmu telu počas menštruácie negatívny vzťah, prevažuje odpor a hanba. Je to skrátka jedno z posledných tabu. Napriek osvete mnohé nie sú ani dostatočne informované, zavádzajúce reklamy s modrými tekutinami a tancujúcimi ženami v bielych nohaviciach vedú len k ďalším zmätkom,“ myslí si filmárka. Primárnou cieľovou skupinou Mesiačikov sú dievčatá vo veku 9 až 13 rokov. Fabiánová film odporúča aj chlapcom. Nepochopenie ich totiž zbytočne vedie k posmechu. „Vo filme preto majú miesto aj pozitívne výpovede dospievajúcich chlapcov,“ avizuje autorka.

Mesiačiky už stihli získať titul Najlepší krátky vedecký dokument na medzinárodnom festivale Academia Film Olomouc. O týždeň v stredu má film premiéru v bratislavskom kine Lumiére, zároveň ho v tom istom čase premietnu aj nadšení fanúšikovia projektu v Nepále, Číne, Taiwane či vo viacerých krajinách Južnej Ameriky. „Spolu máme dohodnutých už viac ako 50 premiér po celom svete a stále pribúdajú ďalšie,“ vraví Fabiánová. V mnohých krajinách tretieho sveta bude film možno vôbec prvou osvetou na túto tému, ktorá sa k jeho divákom dostane. Dúfa, že sa film následne podarí dostať do škôl, zadarmo ho bude možné zhliadnuť aj na internete.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #diana fabiánová #menštruácia #Mesiačiky