Zlatá palma z Cannes má majiteľa, získal ju turecký film Zimný spánok

Zlatú palmu v sobotu večer na 67. ročníku medzinárodného filmového festivalu v Cannes získal film Kis uykusu (Zimný spánok) tureckého režiséra Núrího Bilge Ceylana.

24.05.2014 20:35 , aktualizované: 20:58
Nuri Bilge Ceylan Foto: ,
Režisér Nuri Bilge Ceylan (v strede) získal hlavnú cenu 67. ročníka MFF Cannes - Zlatú palmu za film Winter Sleep. Odovzdala mu ju herečka Uma Thurman a režisér Quentin Tarantino.
debata

„Toto je pre mňa obrovské prekvapenie. Nečakal som to a neviem, čo povedať,“ reagoval podľa stránky festivalu režisér Ceylan. „Tento rok je aj rokom stého výročia existencie tureckej kinematografie, čo je šťastná náhoda. Chcel by som sa poďakovať festivalu v Cannes za podporu tohto dlhého projektu a chcel by som túto cenu venovať všetkým mladým ľuďom Turecka a tým, ktorí v uplynulom roku prišli o život,“ pokračoval dojatý režisér, ktorému cenu odovzdala herečka Uma Thurman a režisér Quentin Tarantino (presne 20 rokov po tom, ako oni sami bodovali v Cannes so snímkou Pulp Fiction).

Režisér Nuri Bilge Ceylan so Zlatou palmou zo...
Herečka Sophia Loren sa prihovorila hosťom na...
+21Herec Adrien Brody s priateľkou Larou Lieto na...

Cenu pre najlepšieho herca dostal Timothy Spall za výkon v životopisnej dráme Mr. Turner o slávnom britskom maliarovi. Trofej pre najlepšiu herečku prisúdila porota americkej herečke Julianne Mooreovej za úlohu hysterickej hollywoodskej herečky v snímke Maps to the Stars (Mapy ku hviezdam) od Davida Cronenberga, ktorá má na príbehu rodiny Weissovcov poodhaliť temnú stránku Hollywoodu. Moore sa však už na sobotňajšom odovzdávaní cien nezúčastnila a jej trofej prevzal scenárista filmu Bruce Wagner.

Na pomyselnej druhej priečke skončila snímka Le Meraviglie (Zázraky) talianskej režisérky Alice Rohrwacherovej, ktorá dostala takzvanú Veľkú cenu. „Bronzové“ skončili hneď dva filmy: snímka o vzťahoch medzi matkami a dcérami Mommy (Mama) ešte len dvadsaťpäťročného Kanaďana Xaviera Dolana a 3D film Adieu au langage (Zbohom jazyku) filmového veterána Jeana-Luca Godarda. Obaja zábery si rozdelili Cenu poroty. Osemdesiattriročný Godard sa ocenenie z Cannes dočkal vôbec prvýkrát, upozornila agentúra AFP.

debata chyba
Viac na túto tému: #Cannes 2014 #Winter Sleep #Nuri Bilge Ceylan