Šulaj nakrúca s Lasicom a Kňažkom podľa Balleka

Jeden z najznámejších slovenských filmových scenáristov Ondrej Šulaj sa rozhodol posadiť na režisérsku stoličku. Svoj filmový režijný debut Agáva začal nakrúcať včera.

30.05.2014 11:36
divadlo L+S, lasica Foto:
Milan Lasica
debata

Prvá klapka snímky, ktorá vzniká v produkcii Patrika Pašša a jeho Trigon Production, padla v juhoslovenskej obci Jahodná. Ako námet poslúžila tvorcom druhá kapitola románu Agáty nedávno zosnulého spisovateľa Ladislava Balleka.

„Moje prvé tvorivé stretnutie s prózou Ladislava Balleka sa udialo koncom sedemdesiatych rokov, vtedy som na podnet Ľubomíra Feldeka pripravil pre Poetický súbor Novej scény divadelnú adaptáciu románu Pomocník. Tento text sa inscenoval takmer vo všetkých profesionálnych divadlách na Slovensku, tiež v Prahe, Ústí nad Labem a naposledy v Jókaiho divadle v Komárne, kde ho dokonca režíroval Ballekov syn Rastislav,“ povedal Ondrej Šulaj. „Koncom sedemdesiatych rokov som na základe Ballekovej prózy tiež začal pracovať na filmovom scenári. Pomocník bol môj prvý realizovaný filmový scenár. Môj vstup do hranej kinematografie sa teda uskutočnil práve prostredníctvom literatúry, ktorá je presiaknutá silným príbehom, nevšednou atmosférou pohraničného južanského mesta Palánk, vyhranenými, detailne prepracovanými charaktermi a dramatickými situáciami zasadenými do konfliktných povojnových rokov,“ dodal.

Z rozsiahleho románu Agáty si Šulaj ako inšpiráciu vybral iba základné motívy jeho druhej kapitoly nazvanej Agáva. „Široká freska prepletených príbehov nespočetných postáv sa tak zúžila do zovretého komorného príbehu štyroch hlavných hrdinov – starého doktora Vargu, staviteľa Hampla, jeho mladej ženy Nade a rovnako mladého učiteľa Daniela Orešanského,“ uvádza tlačová správa a Šulaj k tomu dodáva: „Považujem Balleka za jedného z najlepších rozprávačov v našej literatúre a preto bude mojou režijnou ambíciou prerozprávať rečou filmu jeho literárne vzrušujúci, emotívny a jazykovo vybrúsený príbeh Agávy.“

V hlavných úlohách snímky sa predstavia Milan Lasica, Milan Kňažko, Katarína Šafaříková a Marek Geišberg, v ďalších úlohách sa objavia Attila Mokos, Diana Mórová, Robo Roth, František Kovár, Ady Hajdu, Miro Noga, Boris Farkaš či Richard Stanke. Šulaj je známy ako scenárista filmov Martina Šulíka Záhrada, Všetko čo mám rád či Neha a je podpísaný aj pod snímkami ako Pavilón šeliem, Správca skanzenu, Sokoliar Tomáš, Muzika alebo Tichá radosť. Šulajov režijný debut by mal do kín prísť v roku 2015.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ladislav Ballek #Milan Lasica #Milan Kňažko #Ondrej Šulaj