Veksláci aj kňažná Grace v slovenských kinách

Hazel a Gus sa zamilovali na stretnutí podpornej skupiny pacientov s rakovinou. Spojil ich čierny humor, pohŕdanie konvenciami aj láska k literatúre. Práve knihy sú zdrojom ich obrovského dobrodružstva. Tínedžeri sa na pozvanie obľúbeného spisovateľa vyberú do Amsterdamu, aby našli odpovede na otázky a užili si možno posledné chvíle, ktoré Hazel nazýva "malou večnosťou, nekonečnom medzi zrátanými dňami.“

09.06.2014 09:00
web GRACE Foto:
Nicole Kidmanová ako kňažná Grace príde do slovenských kín vo štvrtok.
debata

Adaptácia svetového bestselleru Johna Greena s názvom Na vine sú hviezdy sa dostala minulý týždeň do slovenských kín. O priazeň diváka bude v týchto dňoch bojovať napríklad so snímkami Grace: kňažná z Monaka, Bony a klid 2 alebo so slovenskou novinkou Krok do tmy.

Holá zbytočnosť?

Snímku Grace: Kňažná z Monaka sprevádzali už pred premiérou medializované aféry. Rodina zosnulej kňažnej film bojkotuje ako lživý a urážlivý, prvé recenzie tvrdia, že je hotovou katastrofou aj z pohľadu diváka. Film Oliviera Dahana napriek negatívnym rečiam otvoril tohtoročný festival v Cannes.

Príbeh hollywoodskej hviezdy a držiteľky Oscara Grace Kellyovej, ktorá sa vzdala svojej oslnivej kariéry, aby sa vydala za monacké knieža, sa dostane do kín vo štvrtok. Dej sa odohráva v rokoch 1961 a 1962, keď sa Monako dostalo do vážneho ekonomického sporu s Francúzskom. Hlavnú hrdinku hrá Nicole Kidmanová, jej manžela, knieža Rainiera III., Tim Roth.

Medzi očakávané snímky sa minulý týždeň zaradilo aj pokračovanie úspešného českého filmu z osemdesiatych rokov. Bony a klid 2 režiséra Víta Olmera sa však rovnako neteší pozitívnym recenziám. „Holá zbytočnosť. Veksláci z Bony a klid sa vrátili bez dôvodu,“ reaguje na titul denník Mladá fronta Dnes. V hlavných úlohách sa predstaví napríklad Jan Potměšil, Jakub Prachař, Veronika Jeníková, Roman Skamene alebo František Švihlík.

Hollywood aj partizáni

Na plátnach nechýbajú ani klasické hollywoodske „istoty“. V novom sci-fi trileri Na hrane zajtrajška si pod režisérskou taktovkou Douga Limana zahrali Tom Cruise a Emily Bluntová. Epické dobrodružstvo sa odohráva v blízkej budúcnosti, keď mimozemská rasa tvrdým útokom zasiahne Zem, a nevie ju poraziť žiadna zo svetových armád. Milovníkov drsných komédií poteší premiéra snímky Všetky cesty vedú do hrobu. Tvorca komediálneho hitu Macík, Seth MacFarlane, podľa slov distribútora „odhodil mäkučký plyš a v ďalšej pekelne zábavnej jazde naservíruje príbeh, vďaka ktorému spoznáte pravý význam slovného spojenia krutá zábava“

Po troch rokoch od natáčania sa do kín dostáva slovenský film režiséra Miloslava Luthera. Krok do tmy je dobová dráma o mladom lekárovi, ktorý sa nevie vyrovnať so svojou minulosťou v čase druhej svetovej vojny a prepadá vášni v mimomanželskom vzťahu. V hlavných úlohách sa predstavia Marko Igonda, Monika Haasová a česká herečka Kristýna Lišková-Boková. Film bude mať premiéru vo štvrtok.


Súťaž s filmom Grace - Kňažná z Monaka - o tri knihy

Od štvrtka 12. júna sa aj v slovenských kinách premieta novinka Grace – Kňažná z Monaka. Očakávaný životopisný film o slávnej hollywoodskej hviezde Grace Kellyovej, ktorá zanechala slávu a popularitu a dala svoj manželský sľub kniežaťu a hlave malého štátiku Monako v Európe zaujal už počas filmového festivalu v Cannes. Pozornosť v ňom upútala najmä predstaviteľka titulnej úlohy – austrálska herečka Nicole Kidman.

Grace - biografia od Jeffreyho Robinsona.
Grace - biografia od Jeffreyho Robinsona. Grace - biografia od Jeffreyho Robinsona.

Film sa zameriava na úsek života americkej herečky Grace Kelly, ktorá sa po sobáši s Rainierom III. v roku 1956 (označovanom aj ako svadba storočia) stala kňažnou Monaka. Pomerne mladá držiteľka Oscara bola v tom čase obrovskou filmovou hviezdou, ktorá spolupracovala s najvýraznejšími režisérmi svojej doby (Alfredom Hitchcockom, Johnom Fordom, Fredom Zinnemannom), vďaka čomu sa jej dostalo celosvetového uznania.

O šesť rokov neskôr, keď prežíva pochybnosti týkajúce sa voľby svojej životnej cesty, prichádza za ňou Alfred Hitchcock, aby jej ponúkol návrat na strieborné plátno a hlavnú úlohu v pripravovanom filme Marnie. Kňažná z Monaka tak reflektuje dilemu, ktorou Grace Kelly musela prechádzať. Bola rola kňažnej jej životným poslaním alebo mala ostať verná hereckej kariére?

To, samozrejme, uvidíte v kine. A Pravda.sk v spolupráci s Bontonfilmom vám k tomu pridajú aj tri knihy – predlohu k filmu Grace – Kňažná z Monaka. Stačí správne odpovedať na súťažnú otázku a jedna z nich môže byť práve vaša. Súťaž potrvá do stredy 18. júna.

Výhercovia

Lenka Srníková Modrý Kameň, Andrej Lukáč, Rožňava, Mária Salawa, Krompachy

OUR MEDIA SR a. s., Kalinčiakova 33, 831 04 Bratislava, IČO: 51267055, spracováva Vami vyššie poskytnuté osobné údaje za účelom usporiadania a vyhodnotenia súťaže, na základe § 13 odst. 1 písm. a) zákona 18/2018 Z.z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov. Vaše osobné údaje budú vymazané najneskôr po vyhodnotení hlasovania a vyhlásení výhercov súťaže, pokiaľ neexistujú iné zákonné lehoty na uchovávanie údajov. Usporiadateľ môže poskytnúť osobné údaje spoluorganizátorom alebo sponzorom súťaže/hry. Prenos zverejnených osobných údajov výhercov je v rámci internetového pokrytia možný do všetkých krajín.

Máte právo Vami daný súhlas odvolať a Vaše údaje budú bezodkladne vymazané. Ďalšia účasť na hlasovaní a v súťaži v tomto prípade nie je možná. Odvolať súhlas môžete e-mailom na adresu zodpovednej osoby Peter Šonkol, alebo listom adresovaným usporiadateľovi. Máte právo požadovať prístup, opravu, vymazanie, obmedzenie spracúvania a namietať spracúvanie osobných údajov, ako aj právo na prenosnosť osobných údajov a právo podať návrh na začatie konania podľa § 100 Zákona č. 18/2018 Z. z.

Účastník hry berie na vedomie a súhlasí so zverejnením svojho mena ako výhercu v denníku Pravda a na webovej stránke www.pravda.sk V prípade sporu rozhoduje o nárokoch na výhru s konečnou platnosťou usporiadateľ. Vymáhanie výhry či účasti v súťaži/hre súdnou cestou je vylúčené.

Podmienkou účasti v súťaži/hre je vyplnený a odoslaný formulár a správne zodpovedanie všetkých otázok a uvedenie kontaktu: Meno a priezvisko, mesto - obec, e-mail alebo telefón. Každý sa na súťaži môže zúčastniť len raz.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Grace: Kňažná z Monaka #Na vine sú hviezdy #Bony a klid 2 #Krok do tmy