Art Film Fest ocení Claudiu Cardinale a Istvána Szabóa

Slávna talianska herečka si na Art Film Feste prevezme cenu Hercova misia, István Szabó získa Zlatú kameru.

10.06.2014 10:49
Claudia Cardinale Foto:
Medzi hosťami Art Film Festu bude aj talianska herečka Claudia Cardinale.
debata

Claudia Cardinale patrí k najznámejším talianskym herečkám. Diváci ju poznajú zo snímok Luchina Viscontiho Rocco a jeho bratia (1960) či Gepard (1963), režisér Philippe de Broca ju spolu s Jeanom-Paulom Belmondom obsadil do snímky Cartouche (1962), po boku Marcella Mastroianniho si zase zahrala v slávnom Felliniho filme 8 a pol (1963), zažiarila aj vo westerne Vtedy na západe (1968) či v Ružovom panterovi (1963).

István Szabó patrí k najvýznamnejším maďarským režisérom a jeho meno poznajú aj vo svete. Za adaptáciu románu Klausa Manna Mefisto (1981) v hlavnej úlohe s Klausom Mariom Brandauerom získal Oscara v kategórii cudzojazyčných filmov. Klaus Maria Brandauer stvárnil hlavnú úlohu aj v jeho filmoch Plukovník Redl (1985) a Hanussen (1988), ktoré spolu tvoria voľnú trilógiu. Szabó v nej skúma vzťah jedinca a moci na pozadí udalostí 20. storočia.

Do zákulisia operného sveta nazrel Szabó v komediálne ladenej snímke Stretnutie s Venušou (1991), kde si po boku Glenn Closeovej zahral aj Marián Labuda. Jeho zatiaľ posledným filmom je dráma dvoch osamelých žien Za zatvorenými dverami (2012) s Helen Mirrenovou a Martinou Gedeckovou.

Ako už organizátori oznámili skôr, Hercovi misiu si na festivale prevezme aj jeden z najobsadzova­nejších českých hercov Ivan Trojan a scenárista známych slovenských filmov Ondrej Šulaj získa zase Zlatú kameru.

V poradí už 22. ročník Art Film Festu sa uskutoční od 21. do 27. júna v Trenčianskych Tepliciach a Trenčíne. Festival každoročne udeľuje významným osobnostiam domáceho a svetového filmu ceny Hercova misia a Zlatá kamera za mimoriadny prínos do kinematografie.

debata chyba
Viac na túto tému: #art film fest #Zlatá kamera #Hercova misia #Claudia Cardinale #István Szabó