Recenzia: Verejný nepriateľ č. 1 je priateľ publika

Vincent Cassel má charizmu na nezaplatenie. Režisér Jean-Francois Richet to isto vedel, keď mu ponúkol úlohu legendárneho francúzskeho gangstra Jacqua Mesrina v dvojdielnom projekte Verejný nepriateľ č. 1.

03.04.2009 09:39
Verejný nepriateľ č. 1 Foto:
Záber z francúzskeho filmu Verejný nepriateľ č. 1.
debata

Prvý film mal slovenskú premiéru 19. marca, druhý vo štvrtok. Spolu majú štyri hodiny. Ale trojica Cassel – Richet – Mesrine nedovolí divákom, aby sa nudili. Prvý príbeh zachytáva Mesrina po návrate z vojny v Alžírsku. Otec mu zohnal prácu, ale Jacques si vybral podsvetie. A postupne sa z neho stáva známy zločinec. Prichádza prvé manželstvo, prvé dieťa, prvý útek z väzenia.

V úvodnom filme sa však Mesrine snaží nájsť aj normálne zamestnanie. V tom druhom je už len kriminálnikom. Slávnym. Hrá vabank, ale pôsobí, akoby to bola príjemná hra.

Verejný nepriateľ č. 1 je obrazom neprispôsobivého človeka. Mesrine sa nevie a nechce zaradiť do systému, v ktorom žije väčšina.
Dôležité je aj to, že vo vojne získal ťaživú skúsenosť. Po návrate mal zase konať podľa určených pravidiel. On však nedokáže robiť poskoka, radšej si zvolí cestu rebela. Chce byť tým, kto má hlavné slovo, a na prvé miesto radí slobodu. Osudy jeho partneriek dokazujú, že život s Mesrinom bol tvrdý.

Režisér Richet neanalyzuje hrdinovu osobnosť a jeho vnútorné stavy. Mesrinov charakter odhaľuje cez rozmanité udalosti v dynamicky a štýlovo vyrozprávanom príbehu. V jednej scéne ho ukazuje ako surového násilníka, v inej je to sebavedomý zvodca, v ďalšej dojatý otec, spokojná mediálna hviezda alebo zábavný podvodník. Raz ide o útočníka, inokedy o obeť.

Mesrine má veľa tvárí a Cassel stvárnil všetky presvedčivo. Za jeho výkon mu udelili francúzsku národnú filmovú cenu César. Podobne ako režisérovi Richetovi, ktorý nakrútil atraktívnu kriminálku a primiešal do nej aj humor. Na výsledku si dal záležať, hoci toho do filmu napchal až priveľa.

„Prestal som s fajčením, škodí to zdraviu,“ hovorí Mesrine, akoby nevedel, že jeho smrť nebude mať s rakovinou nič spoločné. V skutočnosti tušil, ako dopadne. A diváci to vedia od začiatku. Napriek tomu neoľutujú, keď strávia štyri hodiny v spoločnosti komplikovaného človeka s neobyčajným životom.

Hodnotenie Pravdy: 4 z 5 hviezdičiek

debata chyba