Mená hviezd Karlove Vary zatiaľ taja

Psychiatra som navštívil jediný raz, deň po tom, čo som vyhral Oscara. Bol som skutočne nešťastný, pretože som si nemyslel, že si ho zaslúžim. Priznal americký režisér William Friedkin, ktorému vyniesla Oscara v roku 1972 akčná krimidráma Francúzska spojka. O dva roky to bola "už len" oscarová nominácia za horor Vyháňač diabla.

12.06.2014 09:00
31 karlove vary 3x Foto:
Michael Pitt, ktorý stvárnil hlavnú úlohu vo filme I Origins, ho príde osobne uviesť na festival do Karlových Varov.
debata

Filmár, ktorý v sedemdesiatych rokoch ovládol s generáciou Nového Hollywoodu americkú kinematografiu, si na medzinárodnom filmovom festivale v Karlových Varoch prevezme Krištáľový glóbus za mimoriadny prínos svetovej kinematografii. A 49. ročník „áčkového“ festivalu uvedie zreštaurovanú verziu jedného z Friedkinových najvýraznejších diel – triler Mzda strachu. Deväťdňový program karlovarského festivalu otvorí 4. júla americký film I Origins. Príbeh mladého molekulárneho biológa, ktorý odhalil prekvapujúce súvislosti medzi ľudskou fyziognómiou a psychikou, vzbudil svojou mystikou pozornosť na tohtoročnom festivale v Sundance. Odniesol si odtiaľ cenu Alfreda P. Sloana, udeľovanú filmárom, ktorých témou je veda a technológia.

Osobne ho príde uviesť predstaviteľ hlavnej úlohy Michael Pitt, režisér Mike Cahill a herečka Astrid Bergés-Frisbey. Michael Pitt sa vráti do Karlových Varov po deviatich rokoch. V roku 2005 uviedol na festivale film Gusa van Santa Posledné dni. Z jedného z najvýraznejších mladých hereckých talentov so sľubnou budúcnosťou sa za ten čas vypracoval na etablovanú hviezdu amerického filmu.

O slávnostné zakončenie sa po vyhlásení festivalových cien postará 12. júla večer hit tohtoročnej súťaže v Cannes – čierna komédia Divoké historky. V produkcii Pedra a Augustína Almodóvarovcov ju nakrútil argentínsky režisér Damián Szifrón, ktorý svojimi filmami už roky zbiera ocenenia na medzinárodných festivaloch. Podľa kritiky našiel s bratmi Almodóvarovcami spoločnú reč v štýle humoru a v bizarnom pohľade na zdanlivo nesúvisiace situácie. Divoké historky sú mozaikou šiestich samostatných príbehov, ktoré spája téma pomsty.

Reprezentant slovenskej kinematografie sa dostal len do súťaže dokumentov. Vo svetovej premiére uvedie v Karlových Varoch režisér Miro Remo film Comeback. Približuje v ňom osudy dvoch trestancov, ktorých niekoľko rokov „v base“ zmenilo, a svet tam vonku už pre nich stratil svoju lákavú vôňu. „Človek sa musí prevychovať sám, oni ťa neprevychovajú,“ hovorí jeden z nich. Hosťom festivalu bude aj laureát Nobelovej ceny za mier a bývalý poľský prezident Lech Walesa. Osobne uvedie vo svetovej premiére režisérsku verziu legendárneho Andrzeja Wajdu Walesa: Človek nádeje, vytvorenú špeciálne pre premiérové premietanie na MFF v Karlových Varoch. Prináša pohľad na desať rokov života robotníka z gdanských lodeníc, ktorý viedol hnutie Solidarita proti komunistickej vláde a napokon sa stal prvým prezidentom demokratického Poľska.

Informácie o hviezdnych hosťoch festivalu zatiaľ organizátori taja. Ich mená prezradia na tlačovej konferencii 24. júna spolu s ďalšími údajmi napríklad o počte filmov, ktorými sa budú tento rok uchádzať o priazeň divákov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #FF Karlove Vary #Michael Pitt #I Origins #Miro Remo