Tom Cruise umiera s úsmevom na tvári. A stojí to za to

Patria do veľkých kinosál, neprekáža im pukancový šum ani netrpezlivý divák. Blockbustery nezaujíma zveľaďovanie intelektu, ale zábava. Dynamická, pôsobivá a drahá. A na tom nie je nič zlé. Novinka Na hrane zajtrajška amerického režiséra Douga Limana patrí k tým vydarenejším. V rebríčku istého filmového portálu sa dokonca prebojovala medzi sto najlepších filmov všetkých čias.

14.06.2014 14:00
web NAHRANE Foto:
Tom Cruise v blockbustery Na hrane zajtrajška.
debata (1)

Nečakajte analýzu futuristickej spoločnosti, nezabudnuteľné herecké výkony ani silný odkaz. Akčná jazda, ktorá vám nedovolí kontrolovať displej mobilného telefónu, pripomína klenoty zo zlatej éry kultových hitov videopožičovní. Poctivý scenár, Tom Cruise a originálny nepriateľ z kozmu. Toto dobrodružstvo treba zažiť na veľkom plátne.

Zbabelec v uhrančivej časovej pasci

Nápad predáva. Armáda odborníkov na špeciálne efekty, veľkolepý rozpočet, hviezdne obsadenie. To všetko je bez strhujúceho základu zbytočné. Blockbustery sú výkladnou skriňou ľudskej fantázie. Nič nie je nemožné. Multiplexy sú zasypané plagátmi, ktoré sľubujú nezabudnuteľné. Limanov súboj o záchranu ľudstva by ste mohli bez výčitiek zaradiť medzi tuctové kulisy k pukancom a bezodnému poháru čierneho nealka. Prvý dojem a nešťastný trailer vás však môžu pripraviť o radosť z ukážkového príkladu režisérskeho talentu.

Doug Liman sa preslávil ako režisér výborného Agenta bez minulosti. Trval na tom, že akčný film musí pôsobiť realisticky. V prípade Na hrane zajtrajška však musel od túžby po naturálnom rozprávaní predsa len ustúpiť. Našu planétu napadli votrelci, ktorí nemajú záujem o mierový dialóg. Obete stúpajú každým dňom a mapa Európy sa zmenila na červené pole. Ľudstvo čaká rozhodujúci súboj.

Podplukovník Bill Cage sa v ňom nechystal zohrať rozhodujúcu úlohu. Rád rozpráva v televízií, chváli sa úspechmi modernej bojovej techniky a nadovšetko miluje sám seba. Zbabelec bez túžby po hrdinstve. "Som vojak americkej armády, nemáte právo poslať ma do vášho boja,“ vyhlási rozhodne v kancelárií anglického generála. Nepomôže to. Cagea zatknú za vyhrážanie sa nadriadenému. Po zásahu paralyzátorom sa prebúdza na vojenskej základni Heathrow.

Ukričaný veliteľ, drsná jednotka, výsmech. Prvá štvrťhodina filmu spĺňa všetky klišé žánru. Sklamanie z obohratých zvratov vymaže Cageova prvá skúsenosť na bojovom poli. Roztrasený podplukovník zomiera po niekoľkých minútach. Po prvýkrát. Vďaka náhodnému zabitiu vzácneho nepriateľa získava schopnosť prežívať deň invázie v nekonečnej slučke. Primitívne nápady fungovali v kasových trhákoch vždy najlepšie. Doug Liman pridal čierny humor, výborne zrežírovanú akciu a životnú lásku, za ktorú sa oplatí umierať aj niekoľkokrát po sebe. To všetko zaklincoval majstrovský strih a nebanálne finále.

Sci-fi komédia, ktorá neunaví

Kráľovská zábava, ktorá prekvapí aj cynika s dešpektom voči žánru. Tento blockbuster si zaslúži pokračovanie. Tak funguje veľký filmový biznis. Producenti vypustia návnadu a čakajú na divácky úlovok. Na hrane zajtrajška si vystačí aj bez euforických citátov na plagáte. Tom Cruise a Emily Bluntová vytvorili dvojicu, ktorá si diváka získa už pri ich prvom spoločnom súboji. Režisér Doug Liman sa dokázal vyhnúť únave z vizuálnych orgií a radšej stavil na prirodzenú gradáciu deja. Na hrane zajtrajška sa s nadhľadom pohybuje medzi sci-fi a komédiou. A funguje to na výbornú. Taký sympatický blockbuster sa v našich multiplexoch objaví raz za sezónu.

Hodnotenie Pravdy: 4/5

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #sci-fi #Tom Cruise #filmová recenzia #Na hrane zajtrajška