Snímku V tichu uvedú v premiére na karlovarskom festivale

Očakávaná snímka V tichu českého režiséra Zdeňka Jiráského bude mať premiéru na Medzinárodnom filmovom festivale Karlovy Vary. Už 49. ročník podujatia sa bude konať od 4. do 12. júla.

15.06.2014 14:00
dennik agaty schindlerovej Foto:
Zmierniť utrpenie židovských umelcov pomohla aj hudba či tanec.
debata

Téma snímky V tichu sa odráža od štúdií slovenskej muzikologičky žijúcej v Drážďanoch Agáty Schindlerovej, ktorá sa už 20 rokov zaoberá mapovaním „prekliatej hudby“. Film je autentickým svedectvom o osudoch židovských hudobníkov a hudobníčok, ktorým práve hudba pomohla zmierniť ich utrpenie v čase vlády nacizmu.

Producentka snímky Lívia Filusová je rada, že diváci a diváčky budú môcť dielo po prvý raz vidieť práve v Karlových Varoch. „Film bol od svojho úplného začiatku postavený ako projekt, ktorý vďaka univerzálnosti témy môže rezonovať nielen na území Slovenskej a Českej republiky, ale je určený divákom v Európe a ostatných kontinentoch. Boli sme si vedomí, že ide o film, ktorý svojou formálnou stránkou a estetickou výpoveďou bude atraktívny i pre medzinárodné festivaly. Som veľmi rada, že jeho svetová premiéra sa uskutoční práve na IFF Karlovy Vary a film tam bude odpremietaný doslova zahorúca,“ uviedla Filusová. Umelecký riaditeľ karlovarského festivalu Karel Och prezradil, že snímku premietnu v sekcii Zvláštne uvedenie.

V roli klavírnej virtuózky Edith Kraus sa vo filme predstaví herečka Judit Bárdos, Jan Čtvrtník stvárnil klaviristu a džezového hudobníka Karola Elberta, Ján Gallovič sa zhostil úlohy nemeckého dirigenta a skladateľa Arthura Chitza a baletku Alicu Flachovú-Pastorovú stvárnili žiačky bratislavského tanečného konzervatória Evy Jaczovej Ema Dobešová a Valéria Stašková. Kameramanom filmu je Michal Černý a strihačkou Hedvika Hansalová. Snímka bude mať distribučnú kinopremiéru v septembri.

debata chyba
Viac na túto tému: #film #Denník Agáty Schindlerovej #V Tichu #FF Karlove Vary