O Modrého anjela slovenskí filmári nezabojujú

Snívať, zabávať sa a predovšetkým tancovať chodili mladí do tanečnej sály, ktorú na vidieckej križovatke postavil ľavicový aktivista Jimmy Gralton. Písal sa rok 1921 a v Írsku sa schyľovalo k občianskej vojne. Cirkev a úradníkov znepokojovalo "hniezdo" slobodomyseľnosti, tančiareň zavreli a jej majiteľa vyhnali do Spojených štátov. Po desiatich rokoch sa do rodného mesta vracia...

21.06.2014 14:00
Jimmyho tančiareň Foto:
Film Kena Loacha Jimmyho tančiareň otvorí 22. ročník Art Film Festu Trenčianske Teplice Trenčín.
debata

„Cirkev a štátna moc spojili svoje sily proti Jimmymu Graltonovi a táto represívna aliancia pretrváva dodnes,“ povedal Ken Loach, britský režisér filmu Jimmyho tančiareň, ktorý bude v sobotu večer súčasťou slávnostného otvorenia 22. ročníka Art Film Festu Trenčianske Teplice Trenčín. V trenčianskom festivalovom kine ODA ho osobne uvedú hlavní protagonisti – herci Barry Ward a Simone Kirby.

„Väčšina postáv v mojich filmoch sú umelci, pretože ukázať umelca je spôsob, ako ukázať choroby spoločnosti. Umelci sú citliví a obrazom ich tváre môžeme ukázať bolesti sveta,“ skonštatoval maďarský oscarový režisér István Szabó, ktorý si dnes večer prevezme ocenenie Zlatá kamera.

Chcel byť doktorom ako jeho otec. Keď mal šestnásť, dostala sa mu do rúk kniha filmového kritika Bélu Balásza a zmenila mu život. Prihlásil sa na Akadémiu divadelných a filmových umení a už počas štúdií nakrútil niekoľko krátkych filmov. Za Koncert získal prvú oscarovú nomináciu aj prvú festivalovú cenu v Oberhausene. Nakrútil desiatky filmov, veľa z nich v zahraničných koprodukciách (Plukovník Redl, Hannusen, Stretnutie s Venušou, Božská Júlia, Za zatvorenými dverami.

Najprestížnejšiu sošku filmového sveta – Oscara – získal za drámu Mefisto. Slovenská kinematografia nemá svojho zástupcu ani v medzinárodnej súťaži hraných filmov, ani v súťaži krátkych filmov. „O mnohých dielach v súťaži, ktoré prešli náročným výberom spomedzi takmer tisícky titulov, môžeme s istotou povedať, že určujú vizuálne i naratívne smerovanie krátkeho filmu,“ povedali zostavovatelia súťažnej sekcie Martin Kaňuch a Daniel Vadocký.

O Modrého anjela sa uchádza 35 filmov najrôznejších žánrov a štýlov s jediným obmedzením – dĺžkou do 30 minút. Najviac želiezok v ohni má Francúzsko, Belgicko a Kanada, kde ročne vzniká najviac krátkych filmov. Z francúzskych filmových ateliérov je v súťaži napríklad víťaz festivalu v Clermont-Ferrand a oscarový nominant Predtým než je všetko stratené. Režisérom a scenáristom trileru o dramatickom popoludní je Xavier Legrande.

Francúzsko-belgický Podiel tieňa sa vracia k 4. januáru 1944, keď zmizol maďarský fotograf Oskar Bedenek. Na obrazovke počítača sa zas odohráva kanadský Noah, ktorý je štúdiou správania v digitálnom veku. O viere v existenciu neznámych príšer rozpráva japonský režisér a scenárista Atsushi Wada v animovanej Anomálii. Art Film Fest uvedie tento rok 132 filmov zo 49 krajín v 12 sekciách. Premietať sa bude v šiestich kinosálach. Podrobné informácie sú na www.artfilmfest.sk.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #trenčianske teplice #Art Film Fest 2014 #Modrý anjel