Recenzia Nie je to film na odstrel. Ale ani nepriestrelný

Na odstrel je názov trilera, ktorý sa odohráva v novinárskom prostredí a má presah do politiky. Nakrútil ho režisér Kevin Macdonald, ktorý na seba upozornil pred tromi rokmi filmom Posledný škótsky kráľ. Forest Whitaker v ňom stvárnil ugandského diktátora Idiho Amina a získal Oscara. Hrdinu snímky Na odstrel stvárňuje Russell Crowe. A tiež to robí dobre.

28.05.2009 07:00
Russell Crowe stvárňuje novinára Cala...
Russell Crowe stvárňuje novinára Cala McAffreya, Rachel McAdamsová hrá jeho kolegyňu Dellu.
debata

Crowe hrá skúseného novinára Cala McAffreya, ktorý sa zahryzne do prípadu a nepustí, kým sa nedopracuje k pravde. Pôsobí síce dosť zanedbane, ale remeslo ovláda.

Jeho najnovší prípad je poriadne zložitý. Celé sa to začalo dvomi „nenápadnými“ vraždami. Ale potom zomrela asistentka kongresmana Stephena Collinsa, ktorý s ňou mal pomer. Médiá celú vec okamžite rozmažú. Do práce sa púšťa aj Cal, ktorému ide o podstatu prípadu. O to, čo je v pozadí vrážd. A každá nová stopa znamená väčšie nebezpečenstvo.

Samozrejme, na pátranie nie je sám. Ako už býva zvykom, pomáha mu atraktívna kolegyňa. Síce mladá a neostrieľaná, ale ambiciózna. Diváka má teda zaujať aj konfrontácia Cala a Delly, ktorú hrá Rachel McAdamsová. Všetko sa navyše komplikuje tým, že kongresman je Calov priateľ a ešte väčšia priateľka je Calovi kongresmanova manželka.

Ak sa k tomu priráta zamotaný prípad konšpirácie, vyjde z toho príliš veľa motívov na film, ktorý má dve hodiny udržiavať pozornosť diváka. Spočiatku mu to ide výborne. Hlavne vďaka Macdonaldovej práci s atmosférou, nastoleným otázkam a ústrednej postave. Russell Crowe zvláda úlohu počas celého filmu. Účinnosť Macdonaldovo rozprávania však postupne vyprcháva. V príbehu sa objavujú nové odhalenia a Cal sa stáva veľkým riešiteľom ešte väčšej hádanky. Lenže divák nemá dôvod tvrdiť, že tvorcovia vystupňovali jeho zážitok. Skôr naopak.

Titul Na odstrel nedozrel na film, ktorý by uchvátil ako celok. Zaujme čiastkovými prvkami, viacerými scénami, niekoľkými hereckými výkonmi. Zaslúži si, aby ho diváci videli. Ale nemožno ho označiť za výnimočný triler, ktorý sa dá pozerať dokola.

Hodnotenie Pravdy: 3 z 5 hviezdičiek
Na odstrel, USA 2009
scenár: Tony Gilroy, Matthew Michael Carnahan
réžia: Kevin Macdonald / hrajú: Russell Crowe, Ben Affleck, Rachel McAdamsová, Helen Mirrenová
slovenská kinopremiéra: 28. mája

debata chyba